Γ. Στουρνάρας: Ποινές στις τράπεζες αν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα «κόκκινα» δάνεια

278

Ποινές στις τράπεζες, σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων «ανοιγμάτων» προανήγγειλε ο διοικητής της Τράπεζας της

Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

«Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες, γιατί αν δεν το κάνουν, τότε θα υπάρχει πρόβλημα» επισήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας και πρόσθεσε πως «αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, τότε θα υπάρξουν πρόστιμα, τόσο ρυθμιστικά, όσο και διοικητικά».
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης ότι δημιουργείται ένα νομικό οπλοστάσιο, το οποίο θα αποβλέπει στη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
«Για παράδειγμα, οι τράπεζες μπορούν να αναγκάσουν τους μετόχους είτε να επενδύσουν περισσότερα κεφάλαια στις επιχειρήσεις τους ώστε να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους ή να αποχωρήσουν. Υπάρχουν σίγουρα επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα, συνεπώς η εύρεση νέων κεφαλαίων και επενδυτών δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα».
Σημειώνει παράλληλα ότι με τη νέα νομοθεσία «οι τράπεζες θα μπορούν να ρευστοποιούν τα δάνεια και στη συνέχεια να τα πωλούν σε επενδυτές. Αυτό αποτελεί μέρος των νέων κανόνων που θεσμοθετούμε για τους μετόχους που δεν συνεργάζονται. Αυτό είναι καλό όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά μπορεί επίσης να διαφυλάξει θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία».
Μάλιστα εξήγησε πως σε ότι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, η «μαγική λέξη» είναι τα αποτελέσματα Ebida (τα κέρδη προ τόκων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων). «Οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν αρνητικά Ebida ακόμη και μετά την αναδιάρθρωσή τους, τότε ενδεχομένως να μην διασωθούν» επισήμανε.
Σημειώνεται ότι ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας και η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ έχουν θέσει ως στόχο τη σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40% σε βάθος τριετίας.
«Δεν αναμένουμε ευρείες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων στην αρχή, επειδή οι τιμές είναι πολύ χαμηλές τώρα» έσπευσε να προσθέσει, χαιρετίζοντας τη σημασία του χρονικού περιθωρίου των τριών ετών.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ