Ο κοστοβόρος λιγνίτης

377
Λιγνιτικές μονάδες

Αυτό που γνωρίζει η ΔΕΗ εδώ και χρόνια και επιβεβαιώνεται και από δική της έρευνα, σύμφωνα με την οποία το πλήρες κόστος παραγωγής λιγνίτη στην

Ελλάδα είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο κόστος στη Βουλγαρία και περίπου 50% υψηλότερο από τη Σερβία, παραδέχτηκε δημόσια και ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, πριν από λίγες ημέρες σε συνέδριο του «Economist».

Οπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, «με επιχειρηματικούς όρους, η κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων για τη ΔΕΗ δεν είναι καθόλου κερδοφόρα», αναγνωρίζοντας έτσι αυτό που όλες οι σύγχρονες επιχειρήσεις ηλεκτροπαραγωγής γνωρίζουν ότι η εποχή του άνθρακα έχει τελειώσει οριστικά.
Αυτή η τεράστια διαφορά στο κόστος παραγωγής οφείλεται κυρίως στην εξαιρετικά χαμηλή ποιότητα των ελληνικών κοιτασμάτων που κατέχουν τη θλιβερή πρωτιά του πιο βρόμικου λιγνίτη στην Ευρώπη.
Οταν παγκοσμίως κάθε λιγνιτική κιλοβατώρα που παράγεται εκπέμπει περίπου 1.000 g διοξειδίου του άνθρακα, στην Ελλάδα η ΔΕΗ εκπέμπει σχεδόν 1.500 g.
Δεν είναι τυχαίο, επομένως, ότι η συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας έχει περιοριστεί σε επίπεδα κάτω από το 30%, όταν το 2009 ξεπερνούσε το 50%.
«Γίνεται, όμως, μία επιχείρηση να εμμένει στην κατασκευή δύο νέων λιγνιτικών μονάδων, όταν τα οικονομοτεχνικά στοιχεία που διαθέτει αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αυτοκτονία; Γίνεται, όταν ο δημόσιος ή ιδιωτικός χαρακτήρας σου ως επιχείρηση ανακύπτει κατά το δοκούν και τα κέρδη διανέμονται στους μετόχους, ενώ οι ζημιές στους πολίτες.
»Η (πιθανή) κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5 ή αργότερα της Μελίτης 2 δεν θα είναι εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα», διαπιστώνει σε ανακοίνωσή της η Greenpeace.
«Στην προσπάθεια να γίνουν όλα αυτά, η ΔΕΗ έχει ήδη υπονομεύσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την καταπολέμηση της αέριας ρύπανσης από τις λιγνιτικές μονάδες. Ακόμα και σήμερα η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί για λογαριασμό της ΔΕΗ εξαιρέσεις από την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας.
»Η πλήρης εφαρμογή της θα έσωζε πολλές εκατοντάδες ζωές, θα σήμαινε όμως περισσότερες αντιρρυπαντικές επενδύσεις που αυξάνουν το κόστος για τη ΔΕΗ», επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση.
Σύμφωνα με την Greenpeace, «δυστυχώς αυτή δεν είναι η μόνη εξαίρεση που εποφθαλμιά η ΔΕΗ». Στις 8 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου θα αποφασίσει σε ψηφοφορία για αίτημα εξαίρεσης της Ελλάδας, με το οποίο θα αποζημιώνεται η ΔΕΗ με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων. Κατά πάσα πιθανότητα, τα χρήματα αυτά θα αφαιρεθούν από την τσέπη των καταναλωτών, μέσα από αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ στο μέλλον.
efsyn.gr