“Σπάσιμο” δανείου, κούρεμα οφειλής για τους συνεπείς (παραδείγματα)

301

Η λύση που προκρίνεται το τελευταίο διάστημα από το σύνολο των συστημικών τραπεζών προβλέπει «σπάσιμο» του στεγαστικού δανείου σε δύο μέρη και

«κούρεμα» της τάξης του 2% στο «παγωμένο» τμήμα του κεφαλαίου. Αν για παράδειγμα το ποσό του δανείου που έχει «παγώσει» για 10 χρόνια είναι 50.000 ευρώ, το συνολικό «κούρεμα» θα είναι 10.000 ευρώ.

Βέβαια, σύμφωνα με όσα επισημαίνει η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, οι λύσεις αυτές απευθύνονται σε εκείνους τους δανειολήπτες που έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους, δεν διαθέτουν πλήθος ακινήτων και το υπόλοιπο της οφειλής τους είναι υψηλότερο από την τρέχουσα αξία του ακινήτου. Την ίδια ώρα οι τράπεζες δημιουργούν τους δικούς τους «κόφτες» προκειμένου να αποκλείσουν από τις «γενναιόδωρες» -όπως τις χαρακτηρίζουν τα τραπεζικά στελέχη- ρυθμίσεις όλους τους μη συνεργάσιμους και μπαταχτσήδες δανειολήπτες, για τους οποίους ετοιμάζουν προγράμματα πλειστηριασμών.
Σήμερα το αποκλειστικό μέλημα των τραπεζικών διοικήσεων είναι να προσφέρουν μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, ώστε να καταφέρουν να πιάσουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων οφειλών και μέχρι το τέλος του 2019 να επαναφέρουν στην «πράσινη» περιοχή μέσω ρυθμίσεων το 1 στα 3 «κόκκινα» στεγαστικά.
Για τον λόγο αυτό οι λύσεις για ρύθμιση που προσφέρουν είναι περισσότερο «επιθετικές», καθώς θα πρέπει τα «κόκκινα» δάνεια να μειωθούν κατά 38 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Δηλαδή να περιορίζονται κατά 13 δισ. ευρώ τον χρόνο. Ας δούμε πώς λειτουργεί στην πράξη η νέα ρύθμιση που με παραλλαγές προσφέρουν όλες οι τράπεζες και προβλέπει σπάσιμο του δανείου στα δύο, πάγωμα για το 50% ή 60% του άληκτου κεφαλαίου και «κούρεμα» 2% της παγωμένης οφειλής ετησίως.
Για παράδειγμα:
Ενα στεγαστικό δάνειο με άληκτο κεφάλαιο ύψους 100.000 ευρώ σπάει στα δύο για τα επόμενα 10 χρόνια. Το 50% του δανείου θα πρέπει να αποπληρώνεται κανονικά με τοκοχρεολυτική δόση, η οποία αφού αφορά το μισό δάνειο μειώνεται και αυτή στο μισό.
Το υπόλοιπο 50% του δανείου «παγώνει» για διάστημα 10 ετών.
Κάθε χρόνο 2%
Αν ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην αποπληρωμή του δανείου που δεν έχει «παγώσει», η τράπεζα «κουρεύει» κάθε χρόνο το 2% του «παγωμένου κεφαλαίου». Στο παράδειγμά μας το «κούρεμα» είναι ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο, που σημαίνει 10.000 ευρώ καθ΄ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης. Παράλληλα χαρίζονται και οι τόκοι που αντιστοιχούν στο «παγωμένο» τμήμα του δανείου.
Ο δανειολήπτης όμως θα πρέπει να πληρώνει χωρίς καθυστέρηση τη δόση που αντιστοιχεί στο τμήμα των υπόλοιπων 50.000 ευρώ του δανείου. Σημειώνουμε ότι αν η συνολική διάρκεια του δανείου είναι 30 έτη και το επιτόκιό του σήμερα 2,5% κυμαινόμενο, στη 10ετία της ρύθμισης θα έχει αποπληρώσει κεφάλαιο 7.500 ευρώ, ενώ θα έχουν «κουρευτεί» άλλες 10.000 ευρώ κεφάλαιο από το «παγωμένο» τμήμα του δανείου.
Μετά το πέρας της 10ετίας της ρύθμισης ο δανειολήπτης -και με βάση την τότε οικονομική του κατάσταση- θα επαναδιαπραγματευθεί εκ νέου με την τράπεζα.
Να σημειώσουμε ότι ο συνολικός αριθμός των στεγαστικών δανείων υπολογίζεται στο 1 με 1,1 εκατομμύρια δάνεια, με τα μισά περίπου να εμφανίζουν κάποιου είδους καθυστέρηση.
aftodioikisi.gr