Το πήρε σε δραχμές και τώρα πληρώνει το τεράστιο δάνειο σε ευρώ!

276
Το πήρε σε δραχμές και τώρα πληρώνει το τεράστιο δάνειο σε ευρώ!Αποτέλεσμα εικόνας για Το πήρε σε δραχμές και τώρα πληρώνει το τεράστιο δάνειο σε ευρώ!

Ένα δάνειο μαμούθ της δεκαετίας του ’80 θα πρέπει να έχει αποπληρωθεί ως το … 2050 !
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη ΔΕΥΑΗ που θα αρχίσει να πληρώνει τις επόμενες μέρες το δάνειο -μαμούθ της επιχείρησης που πήρε στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 και που πίστευε μάταια όπως αποδείχτηκε πως θα της χαριστεί και που τώρα καλείται να πληρώσει τα σπασμένα, με δόση 630.000 ευρω το

εξάμηνο για…40 χρόνια, για το πιο μεγάλο έργο που έγινε ποτέ από δημοτική αρχή στο Ηράκλειο!

Να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά: στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 γίνεται πια επιτακτική η ανάγκη το Ηράκλειο να αποκτήσει βιολογικό καθαρισμό και ο τότε δήμαρχος Κώστας Κληρονόμος με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γιάννη Σμπώκο παίρνουν την απόφαση να προχωρήσουν σε ένα δανεισμό μαμούθ για την κατασκευή του έργου.
Η λογική στέρεη: με ένα τέτοιο ποσό και με ποσοστό 65% χρηματοδότηση από το δάνειο και 35% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το Ηράκλειο, όπως και έγινε, θα αποκτούσε ένα σύγχρονο αγωγό για τις ανάγκες του. Το τιτάνιο έργο που ξεκινούσε τότε με τους δύο κωδικούς “Ανατολικός Αποχετευτικός Αγωγός” και “Δυτικός Αποχετευτικός Αγωγός ” ξεκίνησε με το δήμο να δανείζεται το ποσό των 6 δις 430 εκατομμυρίων δραχμών. Τα χρήματα πολλά, το έργο τιτάνιο, όμως υπήρχε και μια απίστευτη παράμετρος, τα υψηλά επιτόκια της τάξης του 19-25%, που στην κυριολεξία απογείωσαν το δανεισμό! Τι κι αν ο δήμος πλήρωσε κοντά 7.000.000 ευρώ όλα αυτά τα χρόνια; Τα τοκοχρεωλύσια ήταν τέτοια που τα 18 εκατομμύρια υπόλοιπο έγιναν 96, μια μαύρη τρύπα δηλαδή, που όσο κι αν πλήρωνες δεν υπήρχε πάτος!
Επι κυβερνήσεως Καραμανλή και υφυπουργίας Πέτρου Δούκα επιχειρήθηκε να δοθεί μια λύση συνδέοντας την κρατική χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ με τις δανειοδοτικές τους ανάγκες, αλλά κι αυτή η λύση αποδείχτηκε πως είχε κοντά ποδάρια,αφού ήλθε μετά η κρίση κι έκοψε τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, αποστερώντας ουσιαστικά τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων. Για 6 χρόνια ο δήμος δεν πλήρωσε ούτε ευρώ περιμένοντας τη διαγραφή των δανείων και το μόνο που κατάφερε ήταν τα 96.000.000 ευρώ να τα κατεβάσει στα 49 και τελικά σήμερα να καλείται να πληρώσει 50 εκ. ευρώ. Αφού για δύο χρόνια προσπάθησε να βρει λύση, ήλθε λοιπόν η ώρα του λογαριασμού και η ΔΕΥΑΗ καλείται να αρχίζει πια να πληρώνει κανονικά και σε ένα επίπεδο που να μπορεί να το διαχειριστεί, ένα ποσό δηλαδή  της τάξης των 100.000 ευρώ το μήνα, με το σκεπτικό πως στο τέλος θα τα καταφέρει τελικά μιας και η αποπληρωμή φτάνει ως το…2050!
Έτσι λοιπόν αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να πληρώνει 630.000 ευρώ κάθε έξι μήνες και για τα επόμενα 40 χρόνια, για ένα δάνειο που πήρε σε δραχμές και που δεν μπόρεσε να βάλει σε τάξη τα επόμενα 25 χρόνια, με την ελπίδα πως θα τα καταφέρει και δεν θα…πνιγεί μέσα σ΄αυτό, κατορθώνοντας παράλληλα να είναι συνεπής (η ΔΕΥΑΗ) στο έργο της, στις προσδοκίες του κόσμου και της ανάγκες της εποχής…Θα τα καταφέρει; Ραντεβού το 2050…τότε θα ξέρουμε!
Cretalive