μέλος του σώματος, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Independent. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News, η Σάρπστον ανέφερε ότι οι δικαστές που θα εξετάσουν την έφεση της κυβέρνησης στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της δικαστικής απόφασης που θέλει έγκριση του Κοινοβουλίου για εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. μπορούν να παραπέμψουν το θέμα στο Λουξεμβούργο. Τονίζοντας ότι το 28μελες σώμα «έχει πλήρη επίγνωση του ευαίσθητου χαρακτήρα και της συνταγματικής σημασίας του ζητήματος», η Σάρπστον δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να πάρει από τέσσερις μέχρι οκτώ μήνες, εφόσον παραπεμφθεί το θέμα στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό σώμα. «Εφόσον ενταχθείς στο κλαμπ και θέλεις να το εγκαταλείψεις, θα φύγεις σύμφωνα με τους όρους που σου επιβλήθηκαν όταν εντάχθηκες», προσέθεσε η Σάρπστον, υπογραμμίζοντας ότι «οι όροι αυτοί είναι εκείνοι που εμπεριέχονται στο άρθρο 50, η ερμηνεία των οποίων είναι δουλειά του ECJ».
«Απόλυτη εξουσία» Ευρωδικαστηρίου στο Brexit
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) έχει «απόλυτη εξουσία» πάνω στο Brexit, προειδοποίησε η γενική εισαγγελέας Ελέανορ Σάρπστον, το ανώτερο βρετανικό
Σύμφωνα με πρόβλεψη του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το ζήτημα είναι πολύ πιθανόν να έρθει ενώπιον του σώματος, ενώ, όπως δήλωσε ο Κοέν Λέναερτς, ο ανώτερος δικαστής της Ε.Ε., υπάρχουν «πολλοί, πολλοί τρόποι» η αποχώρηση της Βρετανίας να καταλήξει ενώπιον της δικαιοδοσίας του ανώτερου δικαστικού της σώματος. «Δεν μπορώ καν να αρχίσω να φαντάζομαι πώς, από πού και από ποια πλευρά μπορεί να έρθει» ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, προσέθεσε επιπλέον ο Λέναερτς, ο οποίος επίσης σημείωσε ότι η διαδικασία εξόδου κρύβει αμέτρητες πρωτοφανείς νομικές συνέπειες, τις οποίες είναι πολύ πιθανό να κληθεί να επιλύσει το συγκεκριμένο δικαστικό σώμα. Στις συνέπειες αυτές περιλαμβάνεται η γενικότερη διαχείριση του άρθρου 50 και οι πιθανές απαιτήσεις ορισμένων χωρών της Ενωσης στη συμφωνία που θα ακολουθήσει το Brexit.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Προηγούμενο άρθροΑνείσπρακτες οφειλές από το 1976 συνολικού ύψους 31,4 δισ. ευρώ