Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι εμφύλιες συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ όχι απλώς συνεχίζουν να μαίνονται, αλλά όλα δείχνουν πως κλιμακώνονται
το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στο Χαλέπι, τη Ράκα, τη Μοσούλη και άλλες πόλεις, αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο. Στην Αφρική, την ίδια στιγμή, τα τελευταία στοιχεία προκαλούν σοκ:
Πέρα από τα 5,5 εκατομμύρια περίπου των προσφύγων που υπολογίζει ο ΟΗΕ ότι υπάρχουν εξαιτίας των πολέμων, των φυσικών καταστροφών και των επιδημιών, υπάρχουν ακόμη περισσότεροι που έχουν αναγκαστεί να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές εντός των συνόρων των χωρών τους, έχοντας αντίστοιχες ανάγκες με τους πρόσφυγες για να επιβιώσουν -με τον αριθμό τους να εκτιμάται σε 12,5 εκατομμύρια!
ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ…
Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή εικόνα, η Ευρώπη όχι απλώς δεν επιλέγει να αλλάξει ρότα, αλλά επαναβεβαιώνει ότι θα τη συνεχίσει ακόμη πιο πιστά: Μακριά από εμάς, όποιο κι αν είναι το κόστος -έστω κι αν αυτό μεταφράζεται ήδη σε 1.000 περισσότερους θανάτους στη Μεσόγειο φέτος σε σύγκριση με το 2015 (βλ. γράφημα), παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των «προσφυγικών ροών» έχει μειωθεί σημαντικά.
Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή εικόνα, η Ευρώπη όχι απλώς δεν επιλέγει να αλλάξει ρότα, αλλά επαναβεβαιώνει ότι θα τη συνεχίσει ακόμη πιο πιστά: Μακριά από εμάς, όποιο κι αν είναι το κόστος -έστω κι αν αυτό μεταφράζεται ήδη σε 1.000 περισσότερους θανάτους στη Μεσόγειο φέτος σε σύγκριση με το 2015 (βλ. γράφημα), παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των «προσφυγικών ροών» έχει μειωθεί σημαντικά.
Είναι δε γεγονός ότι, ενόψει των σημαντικών πολιτικών αναμετρήσεων του επόμενου έτους, αλλά και μπροστά στον κίνδυνο να ανοίξει ανά πάσα στιγμή μια «κερκόπορτα» στο φρούριο που έχει χτιστεί στο μεγαλύτερο τμήμα των ευρωπαϊκών συνόρων, δεν είναι λίγες οι χώρες που σπεύδουν να εξαγγείλουν ή να υιοθετήσουν «προληπτικά» ακόμη πιο αυστηρά μέτρα.
Ανάμεσά τους είναι δε όχι μόνο η Δανία, όπου στέλεχος του συγκυβερνώντος ακροδεξιού κόμματος πρότεινε να… πυροβολούνται όσοι προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα, αλλά και η Γερμανία, στην οποία η κυβέρνηση Μέρκελ μοιάζει αποφασισμένη να κλείσει τη στρόφιγγα, τουλάχιστον ως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Σε αυτό το κλίμα, που γίνεται ακόμη πιο βαρύ εξαιτίας της ρήξης με τον Ταγίπ Ερντογάν και της διαφαινόμενης κατάρρευσης της (ούτως ή άλλως απαράδεκτης) συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη η τελευταία για το 2016 σύνοδος κορυφής της ΕΕ, στην οποία το προσφυγικό βρίσκεται (επισήμως) στην κορυφή της ατζέντας.
Ήδη, άλλωστε, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών των «28» στις Βρυξέλλες, επαναβεβαιώθηκε ουσιαστικά ότι παρά τις όποιες εκκλήσεις και αποφάσεις, δεν υπάρχει τρόπος γεφύρωσης των διαφορών που είχαν εκδηλωθεί πέρυσι, ακυρώνοντας στην πράξη κάθε προσπάθεια συναινετικής διαχείρισης του προβλήματος.
«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μια ομόφωνη συμφωνία, την οποία πάντως δεν έχουμε ακόμη», παραδέχθηκε στις δηλώσεις του ο προεδρεύων Σλοβάκος υπουργός, Ρόμπερτ Κάλινακ. «Είναι ανάγκη να συνεργαστούμε πιο στενά από τη μία με τους συναδέλφους μας από την Πολωνία και την Ουγγαρία και, από την άλλη, με τους Έλληνες και Ιταλούς», πρόσθεσε ο ίδιος, περιγράφοντας με τον τρόπο του τα δύο στρατόπεδα που μοιάζουν να έχουν διαμορφωθεί -την ώρα που οι πλούσιες χώρες του Βορρά τηρούν αποστάσεις, φροντίζουν για την «οχύρωσή» τους και μεταθέτουν το πρόβλημα στους άλλους. «Δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, όμως είναι πολύ σημαντικό να προετοιμαστούμε, επιτυγχάνοντας μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική όσον αφορά στο άσυλο», είπε από την πλευρά του ο αρμόδιος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ντόμινο;
Η ουσία, πάντως, είναι ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα περιπλέκεται εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων και αντιθέσεων, ειδικά σε ορισμένες χώρες.
Η ουσία, πάντως, είναι ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα περιπλέκεται εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων και αντιθέσεων, ειδικά σε ορισμένες χώρες.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Ιταλία. Καθώς η παραίτηση Ρέντσι, μετά το ηχηρό «όχι» στο δημοψήφισμα, ανοίγει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές και οι αντι-Ε.Ε. δυνάμεις μοιάζουν να έχουν το πάνω χέρι στις πολιτικές εξελίξεις, η Ρώμη έχει απειλήσει ευθέως να θέσει βέτο στον κοινοτικό προϋπολογισμό και ειδικά στα διαρθρωτικά κονδύλια που κατευθύνονται προς τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης -σε αντίποινα, προφανώς, για την άρνησή τους να συμβάλλουν στη διαχείριση του προσφυγικού.
Μήπως η κρίση θυμίζει ντόμινο;
Αυξάνουν οι αφίξεις, «βουλιάζει» η Λέσβος
Ο Γ. Μουζάλας χαρακτήρισε «καλή και ισορροπημένη» την πρόταση για επαναφορά της συνθήκης του Δουβλίνου
«Βουλιάζει» η Λέσβος από πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς ήδη φιλοξενούνται στο νησί πάνω από 6.000 άτομα. Την ίδια στιγμή, ιδιαιτέρως αυξημένο είναι το «κύμα» αφίξεων από τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν 200 Αφρικανοί έφτασαν στις ακτές του, εντείνοντας την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας, η οποία εκπέμπει «SOS». Οι πρόσφυγες επέβαιναν σε βάρκες και προέρχονται από τη βορειοδυτική Τουρκία όπου διέμεναν σε κλειστούς καταυλισμούς, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες «άνοιξαν» αφού εγκαταλείφθηκαν από τις τουρκικές αρχές.
Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες που υπάρχουν, υπάρχουν χιλιάδες ακόμη άνθρωποι, κυρίως από χώρες της βόρειας και κεντρικής Αφρικής, οι οποίοι έφτασαν ήδη στα παράλια της Τουρκίας και αναζητούν τρόπο να περάσουν στα ελληνικά νησιά.
Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι Τούρκοι διακινητές έχουν δραστηριοποιηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα στις ακτές, κυρίως απέναντι από τη Λέσβο, ανασυστήνοντας τα κυκλώματα μεταφοράς προσφύγων στις ακτές των νησιών έναντι 300 έως 500 ευρώ το άτομο και χωρίς να αντιμετωπίζουν εμπόδια από τις τουρκικές αρχέ…
Τα προβλήματα είναι σοβαρά και καθημερινά, ενώ αναμένεται να ενταθούν τόσο από τις αυξημένες καθημερινές ροές όσο και από την «επιστροφή» μεταναστών από τον Μάρτιο, όταν και προβλέπεται να ξεκινήσει η εφαρμογή της σχετικής απόφασης της ΕΕ για την επανενεργοποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου.
Η σχετική απόφαση αφορά μόνο στους μετανάστες οι οποίοι θα συλλαμβάνονται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και για τους οποίους θα είναι αποδεδειγμένο ότι εισήλθαν στο κοινοτικό έδαφος από την Ελλάδα μετά τις 15 Μαρτίου 2017.
Πάντως, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, χαρακτήρισε την πρόταση της ΕΕ για σταδιακή επανέναρξη του κανονισμού του Δουβλίνου «καλή και ισορροπημένη», προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ