Ερμηνεία της έννοιας της «αίτησης» του άρθρου 41 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Γνωμοδότηση)
Με την υπ’ αριθμ. 6/2016 γνωμοδότησή της η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παρέχει διευκρινίσεις αναφορικά με την έννοια της «αίτησης» στο άρθρο 149 του Β.Δ. της 31-12-1957/20-1-1958 «Περί κωδικοποιήσεως διατάξεων αφορωσών το
Σώμα της Αστυνομίας Πόλεων», το οποίο αφορά στον τρόπο διώξεως των ειδικών ποινικών αδικημάτων αστυνομικών.
Ειδικότερα, απαντώντας στο σχετικό ερώτημα που τέθηκε από το αρμόδιο τμήμα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομία, η Εισαγγελία επισημαίνει τα εξής:
Η αναφορά της λέξης «αίτηση» στο άρθρο 149 του Β.Δ. της 31.12.1957/20.1.1958 δεν επέχει την έννοια της «άδειας» των άρθρων 54 και 55 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αλλά συνιστά δικονομική προϋπόθεση, η δε έλλειψη της αίτησης, κωλύει την ποινική δίωξη και συνακόλουθα την παραπομπή του δράστη στο ακροατήριο.
Δηλαδή η ως άνω αναφερόμενη «αίτηση» επέχει την έννοια της «αίτησης» του άρθρου 41 του ΚΠΔ και διαφέρει της έγκλησης κατά το ότι έχει διοικητικό χαρακτήρα, δεν υπόκειται στην τρίμηνη προθεσμία του άρθρου 117 ΠΚ, αλλά μπορεί να υποβληθεί μέχρι την συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής του εγκλήματος, δεν χωρεί παραίτηση από το δικαίωμα υποβολής της ή ανάκληση της ήδη υποβληθείσας και γίνεται μόνο ενώπιον εκπροσώπων της εισαγγελικής αρχής και όχι ενώπιον οποιουδήποτε γενικού ή ειδικού προανακριτικού υπαλλήλου.
Επιπλέον η αίτηση του άρθρου 41 ΚΠΔ διαφέρει της έγκλησης ως προς την θεμελίωσή της, αφού αυτή δεν ανάγεται εδώ στα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα του εγκαλούντος, αλλά σε λόγους γενικότερης κρατικής ή διοικητικής πολιτικής που επηρεάζουν το σκόπιμο ή μη της ποινικής δίωξης (Λ. Μαργαρίτη Ποινική Δικονομία, Ένδικα Μέσα II, τα βουλεύματα, έκδοση 2010 σελ. 199 επομ.)
Αν η ποινική δίωξη ασκήθηκε δίχως την προηγούμενη υποβολή αίτησης δίωξης, παρότι απαιτείται, τότε αυτή κηρύσσεται απαράδεκτη από το Δικαστικό Συμβούλιο ή το Δικαστήριο, κατά περίπτωση (άρθ. 310§1 εδάφιο τελευταίο, 370 γ’ ΚΠΔ).
Στην τελευταία αυτή περίπτωση είναι δυνατή η εκ νέου άσκηση ποινικής δίωξης, χωρίς να ανακύπτει θέμα δεδικασμένου.
Δείτε ολόκληρη την Γνωμοδότηση 6/2016 εδώ.
Lawspot