Σημαντικό ποσοστό των ασθενών που βρίσκονται υπό υπολιπιδαιμική αγωγή αναγκάζεται να τροποποιήσει ή να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή, χαρακτηρίζοντας «πολύ υψηλό» ή «δυσβάσταχτο» το κόστος συμμετοχής στα
φάρμακα, δείχνει μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ). Παράλληλα, ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία σχετικά με τα εμφράγματα του μυοκαρδίου και τα εγκεφαλικά επεισόδια σε νέους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης – Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου» που εκπονεί κάθε χρόνο το ΕΛΙΚΑΡ, με στόχο την καταγραφή της συχνότητας των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα στον Ελληνικό πληθυσμό, φέτος εξετάστηκαν 1.864 άτομα και για μια ακόμα χρονιά διαπιστώθηκε ότι:
– το 13% των ασθενών που βρίσκονται υπό υπολιπιδαιμική αγωγή αναγκάζεται να τροποποιήσει ή να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή για την υψηλή χοληστερόλη, λόγω υψηλού κόστους συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη
– το 39% των ασθενών που βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή χαρακτηρίζει «πολύ υψηλό» ή «δυσβάσταχτο» το κόστος συμμετοχής στην υπολιπιδαιμική φαρμακευτική αγωγή.
Η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην υγεία των πολιτών αναμένεται να συζητηθεί στο 20ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, σε συνεργασία με την Α′ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Στο Συνέδριο θα συμμετέχουν κορυφαίοι καρδιολόγοι και θα συζητηθεί ότι πιο έγκυρο και σύγχρονο αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη διοργάνωση του Συμποσίου, ο Κωνσταντίνος Τούτουζας, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αθηνών «Ιπποκράτειο» επεσήμανε ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο 1 αιτία θανάτου στον κόσμο και η κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, σκοτώνοντας πάνω από 370.000 πολίτες ετησίως, περιλαμβανομένων και γυναικών.
«Αν και νέα στοιχεία δείχνουν ότι μειώνεται η επίπτωση των εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων στο γενικό πληθυσμό, δύο νέες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν ανησυχητικά στοιχεία για τους νέους. Όσοι είναι κάτω από 50 ετών και καπνίζουν έχουν πάνω από 8 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου, συγκριτικά με όσους δεν καπνίζουν» τόνισε ο κ. Τούτουζας.
Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν 1.795 ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου στο Σεφιλντ και διαπιστώθηκε ότι το 73% ήταν άνδρες και οι μισοί σχεδόν (48,5%) καπνιστές. Το εντυπωσιακό ήταν ότι, ενώ οι καπνιστές ήταν 22,5% σε όλο το πληθυσμό, στους νέους ανθρώπους (<50 ετών) το ποσοστό των καπνιστών ήταν 75%. Στην ανάλυση που έκαναν διαπιστώθηκε ότι οι καπνιστές, ανεξαρτήτως της ηλικίας, έχουν 3,2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα από τους μη καπνιστές. Στους νέους όμως, ο κίνδυνος φθάνει στο οκταπλάσιο (8,47), συγκριτικά με τους μη καπνιστές.
«Η μελέτη δείχνει ότι οι νέοι καπνιστές κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τους ηλικιωμένους καπνιστές για ρήξη της αθηρωματικής πλάκας. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το κάπνισμα στους νέους αλλάζει τη σύσταση της αθηρωματικής πλάκας οδηγώντας σε περισσότερη αστάθεια» εξήγησε.
Ενώ η επίπτωση του εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται στις δυτικές χώρες τα τελευταία χρόνια, μια νέα μελέτη δείχνει ότι σε ανθρώπους κάτω των 55 ετών το εύρημα αυτό δεν ισχύει, αλλά αντίθετα παρατηρείται και μια αύξηση. Σε μια ανάλυση των εγκεφαλικών επεισοδίων ανάλογα με την ηλικία διαπιστώθηκε ότι όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ του 1945 και 1954 έχουν τον μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια. Ο κίνδυνος για όσους γεννήθηκαν μετά το 1955 αυξάνει σημαντικά.
«Η ανάλυση αφορά τους κατοίκους του Νιου Τζέρσεϊ στις ΗΠΑ και παρατηρήθηκε διπλάσια επίπτωση εγκεφαλικών επεισοδίων σε ηλικίες 40-44 έτη και ακόμα μεγαλύτερη αύξηση σε ανθρώπους 35-39 ετών. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι υιοθέτησαν πιο υγιεινούς τρόπους διαβίωσης, ενώ οι νέοι δεν έχουν ακόμα πεισθεί. Η μείωση του καπνίσματος και η σωστή διατροφή πρέπει να αρχίζει από μικρή ηλικία για να επωφεληθούν άμεσα ακόμα και οι νεότεροι» κατέληξε ο κ. Τούτουζας
Ο Δημήτριος Τούσουλης καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Αθηνών «Ιπποκράτειο» σχολίασε ότι, εκτός από τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου στεφανιαίας νόσου (κάπνισμα, διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση κ.α.), φαίνεται ότι νέοι και άγνωστοι εν πολλοίς παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καρδιαγγειακή πρόγνωση και εκδήλωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Όπως ανακοινώθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρίας, η διάρκεια του ύπνου σχετίζεται με την επιβίωση. Διάρκεια ύπνου λιγότερη από 6 και μεγαλύτερη από 8 ώρες το 24ωρο σχετίζεται με αυξημένη καρδιαγγειακή θνητότητα. Επίσης, τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα σχετίζονται με τη θνητότητα. Συγκεκριμένα, χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και έλλειψη αυτής σχετίζονται με αυξημένη επίπτωση καρδιαγγειακών επεισοδίων. Η παχυσαρκία επίσης σχετίζεται με μεγαλύτερη επίπτωση καρδιακής ανεπαρκείας με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης . Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα μικρόβια του εντέρου (η μικροβιακή χλωρίδα), μέσω του μεταβολισμού της χολίνης, σχετίζονται με την επίπτωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Γι’ αυτό και η περιορισμένη λήψη χολίνης και προβιοτικών με το φαγητό μπορούν να μειώσουν ή να τροποποιήσουν ευεργετικά τη μικροβιακή χλωρίδα με ευνοϊκά αποτελέσματα στα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον σακχαρώδη διαβήτη και τη γενικότερη επιβίωση.
Ο αναπληρωτής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών Γεώργιος Γκουμάς αναφέρθηκε στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, η οποία αποτελεί βασική προτεραιότητα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας και η αντίστοιχη θεματολογία δε θα μπορούσε να λείπει από το επιστημονικό αυτό συμπόσιο.
Συγκεκριμένα είπε ότι θα γίνει αναφορά στις στατίνες, όπου τα φάρμακα αυτά μειώνουν αποτελεσματικά τη χοληστερίνη και οδηγούν σε αντίστοιχη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια, τόσο σε αυτούς που έχουν ήδη υποστεί για παράδειγμα κάποιο έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισοδίο, όσο και σε αυτούς που είναι υγιείς, αλλά σε υψηλό κίνδυνο.
«Βέβαια, υπάρχει ένα ποσοστό ασθενών που δε μπορούν να λαμβάνουν στατίνες λόγω παρενεργειών, κυρίως στους μύες και αυτό είναι που ονομάζουμε δυσανεξία. Θα συζητηθούν οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος αυτού, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής του» σημείωσε.
Αναφορά στο Συμπόσιο θα γίνει και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, του οποίου η χρήση αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και στα θέματα που προκύπτουν από αυτή. Τα θέματα αυτά είναι πολλά, όπως η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του ως εργαλείο διακοπής του καπνίσματος, οι παγίδες από τη χρήση του για πρώην και νυν καπνιστές, καθώς και οι τεράστιοι κίνδυνοι που προκύπτουν από την εξάπλωση της χρήσης του στα παιδιά και τους εφήβους. Θα συζητηθούν επίσης και τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων μελετών σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Θα αναπτυχθεί το θέμα της αποκατάστασης μετά από ένα έμφραγμα ή μια επέμβαση bypass, όπου θα αναδειχθεί η σημασία της για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των ασθενών και για τη μείωση του κινδύνου νέων καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Aκόμα θα συζητηθούν οι σημαντικές επιπτώσεις των νέων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής στη ζωή των ασθενών και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Να σημειωθεί ότι υπολογίζεται ο αριθμός των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή στην Ελλάδα να ξεπερνά τις 300.000, ότι η κολπική μαρμαρυγή είναι μια από τις κύριες αιτίες εισαγωγής στα νοσοκομεία, καθώς και μια από τις κύριες αιτίες αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στο γενικό πληθυσμό.
Τέλος, θα συζητηθούν οι επαναστατικές νέες τεχνολογίες που καθιστούν την επέμβαση κατάλυσης πιο εύκολη, πιο αποτελεσματική και πολύ ασφαλέστερη, τεχνολογίες που πλέον υπάρχουν κι εφαρμόζονται και στη χώρα μας.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr