Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τραπεζών και ξένων funds
Κούρεμα έως 20% ακόμα και στα ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια, προκειμένου να πουληθούν πακέτο με τα κόκκινα, συζητούν οι τράπεζες με τα funds. Οπως
αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές στην «Ε», αυτήν τη στιγμή υπάρχουν προτάσεις προς τις τράπεζες από ευρωπαϊκά και αμερικανικά funds, τα οποία «στριμώχνονται» στην Τράπεζα της Ελλάδος για να πάρουν το OK της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
Οι αρμόδιες διευθύνσεις στις τράπεζες, όμως, σηκώνουν τα χέρια ψηλά, αφού η έγκριση αυτών των περιπτώσεων απαιτεί προηγουμένως «πράσινο φως» από τα διοικητικά συμβούλια. Ποιο διοικητικό συμβούλιο θα αναλάβει, όμως, την ευθύνη, όταν, πρώτον, η στελέχωσή τους τελεί ακόμα υπό διαμόρφωση, όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση της Πειραιώς, και, δεύτερον, δεν έχει περάσει από τη Βουλή το ακαταδίωκτο των διοικήσεων;
Με αυτά τα δεδομένα, η διαχείριση και, κυρίως, η πώληση των κόκκινων δανείων αποτελεί μια διαδικασία που θα τραβήξει για μακρό χρονικό διάστημα, όπως σχολιάζουν τραπεζικοί παράγοντες, με ορατό τον κίνδυνο η βραδυφλεγής βόμβα των μη εξυπηρετούμενων δανείων να στοιχίσει ακόμα μία ανακεφαλαιοποίηση, ειδικά όσο το κλίμα στην αγορά και την οικονομία επιβαρύνεται από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Οι τράπεζες έχουν συναινέσει, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, να πουλήσουν πακέτο ενήμερα δάνεια και κόκκινα, προκειμένου τα τελευταία να καταστούν πιο ελκυστικά. Πλέον, το κούρεμα που απαιτούν τα funds προκαλεί σοβαρούς κλυδωνισμούς στους ισολογισμούς των τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς θα κληθούν να σχηματίσουν προβλέψεις και να γράψουν ζημίες ακόμα και για δάνεια που, υπό άλλες προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να είναι κερδοφόρα.
Επιπρόσθετα, δημιουργείται μείζον ζήτημα και για τις επιχειρήσεις, ακόμα και τις υγιείς, αφού δεν αποκλείεται να υπάρξει ο κίνδυνος να μεταβληθούν οι όροι της δανειακής σύμβασης εις βάρος τους. Τα δεδομένα αυτά απασχολούν την αγορά, η οποία αναζητά απαντήσεις για το deal της περασμένης Δευτέρας ανάμεσα στη Eurobank και το αμερικανικό fund Fortress, το οποίο αγόρασε ομολογιακό 150 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει η τράπεζα για λογαριασμό της MIG. Και ενώ τόσο από την MIG όσο και από τη Eurobank τονίζεται στην «Ε» ότι η συμφωνία ήταν επικερδής για όλους τους αντισυμβαλλομένους, στην αγορά δεν παύουν να δημιουργούνται ερωτήματα όπως τι μπορεί να σημαίνει αυτό για κάθε υπερχρεωμένη επιχείρηση.
Η Eurobank διασφάλισε τα κεφάλαια με τα οποία είχε δανείσει τη MIG και, αν εξαιρεθούν κάποια τυπικά και γραφειοκρατικά έξοδα, δεν πούλησε με ζημία στο Fortress. Από την πλευρά της, η MIG τονίζει στην «Ε» ότι το εν λόγω δάνειο εξυπηρετούνταν κανονικά, με μέσο επιτόκιο της τάξης του 5%-5,5%, καλύτερο από τους όρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, αν σήμερα έβγαινε στις αγορές. Το εν λόγω δάνειο, δε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, λήγει μετά το 2020. Ταυτόχρονα, η MIG αποκτά συνεργασία με έναν διεθνοποιημένο όμιλο, ο οποίος ήδη έχει δανείσει προ διετίας τη θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών, την Attica Group, διευκρινίζοντας ότι το αμερικανικό fund δεν συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ακτοπλοϊκής. Σημείο-κλειδί στην ανακοίνωση που ακολούθησε της επιχειρηματικής συμφωνίας την περασμένη Δευτέρα ήταν η τρίτη πρόταση, στην οποία αναφέρεται επί λέξει το εξής: «Η συναλλαγή είναι κεφαλαιακά ουδέτερη για τη Eurobank».
ependisinews.gr