Εκδικάζεται σήμερα στο ΣτΕ η προσφυγή της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και 43 ενώσεων γιατρών της χώρας που ζητούν την αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου στα προ μνημονίων επίπεδα. Η προσφυγή στο ΣτΕ έγινε πριν από δύο χρόνια, ωστόσο η εκδίκαση αναβλήθηκε
πολλές φορές εξαιτίας και της πολύμηνης απεργίας των δικηγόρων.
Η προσφυγή στρέφεται εναντίον των διατάξεων του νόμου 4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016) και των συναφών υπουργικών αποφάσεων του υπουργού Οικονομικών, οι οποίες οδήγησαν τις αποδοχές των ιατρών του ΕΣΥ σε σημαντικές μειώσεις. Σύμφωνα με τους γιατρούς, συνολικά οι απώλειες στις απολαβές τους λόγω των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια ανέρχονται στο 40% και είναι οι μεγαλύτερες στον δημόσιο τομέα. Ο λόγος είναι ότι η περικοπή του ιατρικού μισθολογίου επηρέασε άμεσα και το ωρομίσθιο των εφημεριών που πραγματοποιούν οι γιατροί, αφού αυτό ορίζεται με βάση τον βασικό μισθό.
Οι γιατροί με την προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι οι μειώσεις των αποδοχών που επιβλήθηκαν είναι αντισυνταγματικές, καθώς προσκρούουν στις διατάξεις των άρθρων 2 (καθιερώνει ως πρωταρχική την υποχρέωση της πολιτείας στον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου), 4 (ισότητα στη συνεισφορά των πολιτών στη δημόσια βάση), 5 (ελεύθερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη), 21 (μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών), 22 (προστασία εργασίας), 25 και 106. Οι γιατροί περιμένουν θετική έκβαση της υπόθεσης βασιζόμενοι στο γεγονός ότι υπάρχει ήδη θετική νομολογία της Ολομέλειας του ΣτΕ επί ανάλογων υποθέσεων για περικοπές ειδικών μισθολογίων (ένστολοι και δικαστικοί).
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ