Εμπλοκή σημειώνεται ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Θεσμούς στο θέμα της θέσπισης του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών που προχωρούν σε
διαγραφές «κόκκινων» δανείων. Αυτό αναφέρουν πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, ενώ την ίδια στιγμή και οι συζητήσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό αναδιάρθρωσης των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών φαίνεται ότι έχουν επικεντρωθεί στο θέμα της διαγραφής των φόρων προς το Δημόσιο.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη για την προστασία των στελεχών των τραπεζών αλλά και του Δημοσίου από τα «κουρέματα» που κάνουν σε επιχειρηματικές οφειλές δεν πέρασε στο πτωχευτικό δίκαιο που κατατέθηκε στη Βουλή προ ημερών, καθώς πηγές αναφέρουν ότι υπήρχαν αντικρουόμενες θέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών. Οι τελευταίοι φέρονται επίσης να ζήτησαν να θεσπιστεί ακαταδίωκτο και για τις πτωχεύσεις των επιχειρήσεων.
Οι συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα συνεχίζονται και φαίνεται ότι θα επιδιωχθεί συμφωνία στην επόμενη επίσκεψη του κουαρτέτου των Θεσμών στην Αθήνα, δηλαδή τον Ιανουάριο.
Για τότε, άλλωστε, είναι προγραμματισμένη και η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Χθες στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους επικεφαλής των δανειστών, υπήρξε μεγάλη σύγκλιση, ωστόσο παραμένουν προς επίλυση τεχνικά ζητήματα.
Αυτά δεν είναι άλλα από τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα υπάρχουν στα δημοσιονομικά από τη διαγραφή ληξιπρόθεσμων φόρων και συγκεκριμένα του ΦΠΑ και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με τα τεχνικά κλιμάκια και ανάμεσα στα θέματα που συζητιούνται είναι αν θα μπορεί να διαγράφεται ο ΦΠΑ που έχει εισπραχθεί ή θα εξαιρείται ο ΦΠΑ που δεν έχει εισπραχθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ