Σε μια επίδειξη δύναμης προς τη νέα αμερικανική κυβέρνηση το Πεκίνο έστειλε ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό, ικανό να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές, εκτός
συνόρων λίγες μέρες πριν το τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ με την πρόεδρο του Ταϊβάν.
Το δεκάλεπτο τηλεφώνημα με την πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν ήταν το πρώτο νεοεκλεγέντος ή εν ενεργεία αμερικανού προέδρου απ’ το 1979, όταν ο Τζίμι Κάρτερ συνήψε διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο αναγνωρίζοντας την Ταϊβάν ως μέρος της «Μίας Κίνας» και προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από μέρους της κινεζικής κυβέρνησης.
Το βομβαρδιστικό Xian H-6 bomber πέταξε πάνω από διαφιλονικούμενα νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα, ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, υποστηρίζοντας ότι η πτήση αυτή αποσκοπούσε στο να στείλει ένα μήνυμα στη νέα αμερικανική κυβέρνηση.
Το Πεντάγωνο φέρεται να πληροφορήθηκε για την πτήση την περασμένη Παρασκευή και αξιωματούχοι λένε ότι ήταν η πρώτη που επιχείρησαν οι Κινέζοι στη συγκεκριμένη περιοχή εδώ και ενάμιση χρόνο.
Το Πεντάγωνο φέρεται να πληροφορήθηκε για την πτήση την περασμένη Παρασκευή και αξιωματούχοι λένε ότι ήταν η πρώτη που επιχείρησαν οι Κινέζοι στη συγκεκριμένη περιοχή εδώ και ενάμιση χρόνο.
Το H-6 είναι η κινεζική εκδοχή του ρωσικού βομβαρδιστικού Tupolev Tu-16 και η κινεζική αεροπορία το έχει χρησιμοποιήσει για να ρίξει πυρηνικές συσκευές σε διάφορες δοκιμαστικές πτήσεις.
Ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter έχει ασκήσει σκληρή κριτική στις πολιτικές του Πεκίνου, περιλαμβανομένης και της δημιουργίας ενός «τεράστιου στρατιωτικού συγκροτήματος στη μέσα της Νότιας Σινικής Θάλασσας.»
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ο ναύαρχος Χάρι Χάρις, επικεφαλής της Αμερικανικής Διοίκησης Ειρηνική, έχει προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη για την ισχυρή στρατιωτική παρουσία του Πεκίνου στην περιοχή τον τελευταίο χρόνο. Δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν ότι η Κίνα ετοιμάζεται να στείλει πυραύλους εδάφους-αέρος σε διαφιλονικούμενα νησιά.
Οι ΗΠΑ υιοθέτησαν την πολιτική της «Μιας Κίνας» το 1972 μετά από σειρά συναντήσεων μεταξύ του Ρίτσαρντ Νίξον και του Μάο Τσε Τουνγκ κι αργότερα την επικύρωσε ο Τζίμι Κάρτερ.
Βάσει της πολιτικής αυτής η Ουάσιγκτον διατηρεί ανεπίσημες σχέσεις με την Ταϊπέι, αλλά αναγνωρίζει το Πεκίνο ως εκπρόσωπο της Κίνας.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου -δηλαδή της κυβέρνησης Ομπάμα- λένε ότι μίλησαν με την κινεζική ηγεσία μετά το τηλεφώνημα του Τραμπ με την πρόεδρο Τσάι για να την καθησυχάσουν ότι οι ΗΠΑ εμμένουν στην «Μία Κίνα», που δεν αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως κυρίαρχο κράτος.
iefimerida