Η Βαρσοβία θεωρεί «αβάσιμη» την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία το πρόβλημα του κράτους δικαίου παραμένει στην Πολωνία, αλλά θα απαντήσει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας στις συστάσεις των
Βρυξελλών, ανακοίνωσε σήμερα το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες στην Πολωνία προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στις νέες παρατηρήσεις σχετικά με την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
«Επειτα από τον διορισμό από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της νέας προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 21 Δεκεμβρίου, θεωρούμε ότι η πολιτική διαφορά σε σχέση με το Δικαστήριο έλαβε τέλος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Ελπίζουμε ότι από σήμερα όλες οι δραστηριότητες του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα είναι σύμφωνες με τον ισχύοντα νόμο. Δεδομένων των νέων γεγονότων, θεωρούμε ακόμη περισσότερο αβάσιμη την επιμονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη δήλωσή της περί συστημικής απειλής επί του κράτους δικαίου στην Πολωνία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Χθες, ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Ράφαλ Μπότσενεκ είχε δηλώσει ότι «η Πολωνία δεν έχει πλέον πρόβλημα με το Συνταγματικό Δικαστήριο» και ότι «δεν βλέπει τον λόγο για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασχολείται με αυτό».
Η Επιτροπή είχε απευθύνει τον Ιούλιο «συστάσεις» στη Βαρσοβία για την «εξάλειψη της συστημικής απειλής επί του κράτους δικαίου» στη χώρα. Καλούσε ειδικότερα την Βαρσοβία να σεβασθεί τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, να δημοσιεύσει όλες αυτές τις αποφάσεις και να αποσύρει όλες τις αποφάσεις που υπονομεύουν την καλή λειτουργία του.
Ομως, η πολωνική κυβέρνηση είχε απορρίψει τις συστάσεις αυτές μετά την τρίμηνη προθεσμία που της είχε δοθεί, γεγονός που οδήγησε ορισμένους στις Βρυξέλλες, κυρίως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να ζητήσουν την επιβολή κυρώσεων κατά της Βαρσοβίας για την προσβολή των δημοκρατικών αξιών.
Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα διόρισε χθες την Γιούλια Πριλέμπσκα πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σε μία αποφασιστική κίνηση για να τεθεί ο θεσμός υπό τον έλεγχο της Βαρσοβίας.
Ο διορισμός αυτός έγινε δυνατός βάσει του ενός από τους τρεις νόμους που υιοθετήθηκαν πρόσφατα και η συνταγματικότητα των οποίων αμφισβητήθηκε από τον απερχόμενο πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντρέι Ρεπλίνσκι.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ