των γεγονότων στο Βερολίνο.
Οι προτάσεις που παρουσίασε η Επιτροπή, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που αποφασίστηκε το Φεβρουάριο του 2016, στόχο έχουν να ενισχύσουν το νομικό πλαίσιο της ΕΕ στους τομείς του “ξεπλύματος” παράνομων εσόδων, των παράνομων ροών μετρητών και του παγώματος και δήμευσης περιουσιακών στοιχείων.
Όπως σημειώνει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, τα μέτρα αυτά θα καταστήσουν πιο δύσκολη τη χρηματοδότηση των τρομοκρατικών ενεργειών, ενώ παράλληλα θα διευκολύνουν τις αρχές στον εντοπισμό και την αποτροπή των οικονομικών δραστηριοτήτων των τρομοκρατών. Για την Επιτροπή, η ανίχνευση ύποπτων χρηματοοικονομικών ροών και ο αποκλεισμός των πηγών χρηματοδότησης είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αποτραπούν πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις και εγκληματικές δραστηριότητες.
Τις προτάσεις ετοίμασε μια ομάδα εργασίας της Επιτροπής με επικεφαλής τον πρώτο αντιπρόεδρο, Φρανς Τίμερμανς και τον αντιπρόεδρο, Βάλντις Ντομπρόφσκις, σε συνεργασία με τους επιτρόπους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Πιερ Μοσκοβισί, Βέρα Γιούροβα και Τζούλιαν Κινγκ.
“Με τις σημερινές προτάσεις, μπορούμε να ενισχύσουμε τα νομικά μας εργαλεία για τη διακοπή και τον αποκλεισμό των πηγών χρηματοδότησης των τρομοκρατών και των εγκληματιών”, δήλωσε ο Φ. Τίμερμανς, ενώ ο Β. Ντομπρόφσκις υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας προτείνεται το ξέπλυμα χρήματος να υπόκεινται σε αποτελεσματικές ποινικές κυρώσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. “Προτείνουμε επίσης τη διασυνοριακή δέσμευση και δήμευση περιουσιακών στοιχείων εγκληματικής προέλευσης εντός της ΕΕ, καθώς και να μπει ένα τέρμα στην τακτική των εγκληματιών να παρακάμπτουν τους ελέγχους ρευστών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος Β. Ντομπρόφσκις.
Εξάλλου, η Επιτροπή πρότεινε σήμερα να ενισχυθεί η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), όπως είχε προαναγγελθεί στο πλαίσιο των ανακοινώσεων Γιούνκερ σχετικά με την ανάγκη επίτευξης μιας αποτελεσματικής και βιώσιμης Ένωσης Ασφάλειας της ΕΕ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι προτεινόμενες βελτιώσεις θα ενισχύσουν περαιτέρω την ικανότητα του συστήματος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος, θα βελτιώσουν τη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης και θα διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών για την ενδυνάμωση της ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών. “Το SIS μπορεί να είναι τόσο καλό όσο τα δεδομένα που του διαθέτουμε και σε συνάρτηση με το κατά πόσο είναι προσβάσιμα από τους κατάλληλους ανθρώπους”, τόνισε ο Βρετανός επίτροπος Τζ, Κινγκ, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχει ζήτημα “ποιότητας” των δεδομένων το οποίο συζητιέται σε επίπεδο κρατών-μελών στο πλαίσιο της ανάγκης για στενότερη συνεργασία. “Είμαστε δυνατότεροι όταν είμαστε μαζί”, ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας πως η ΕΕ παίζει ένα “χρήσιμο και υποστηρικτικό ρόλο” σε αυτήν την κατεύθυνση.
Ειδικότερα η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, προτείνει σήμερα να εισαχθούν νέες κατηγορίες ειδοποιήσεων στο πλαίσιο του SIS που θα αφορούν περιπτώσεις τρομοκρατικών εγκλημάτων, “άγνωστα καταζητούμενα άτομα” αλλά και αποφάσεις επιστροφών. “Αυτό θα συμβάλει στην αποτελεσματική εκτέλεση κάθε απαγόρευσης εισόδου για τους υπηκόους τρίτων χωρών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ”, εξήγησε ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν είναι μόνο μια ευρωπαϊκή, αλλά και παγκόσμια πρόκληση, δηλώνοντας την ενότητα της Ευρώπης “με τους γείτονες και τους εταίρους μας στην Τουρκία, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε αυτόν τον κοινό αγώνα και την προσπάθεια να κάνουμε τον κόσμο ένα ασφαλέστερο μέρος για όλους”.
Ερωτηθείς σχετικά με τη δυνατότητα εντοπισμού των επίδοξων τρομοκρατών που βρίσκονται ήδη σ’ ευρωπαϊκό έδαφος, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως το σύστημα καταγραφής και αναγνώρισης στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με ενάμιση χρόνο πριν, οπότε η κατάσταση ήταν “χαοτική”. Όπως είπε, το γεγονός ότι τόσο στις πύλες εισόδου (Ελλάδα και Ιταλία), όπου η καταγραφή των εισερχομένων έχει φτάσει στο 100%, όσο και σε χώρες όπως η Γερμανία όπου έχουν δημιουργηθεί ειδικά συστήματα καταγραφής, έχει ως αποτέλεσμα την καταγραφή του 85-90% από το ένα εκατομμύριο σχεδόν των μεταναστών και προσφύγων που έχουν ήδη περάσει στην Ευρώπη.
“Η καλύτερη και συστηματικότερη συνεργασία μάς επιτρέπει να εντοπίσουμε περιπτώσεις ανθρώπων που ενδεχομένως να σχεδιάζουν τρομοκρατική ενέργεια”, σημείωσε ο Έλληνας επίτροπος, ενώ αναφέρθηκε στις σημαντικότερες κατηγορίες τις οποίες πλέον είναι σε θέση η Ευρώπη να γνωρίζει, λαμβάνοντας μέτρα για τον έλεγχό τους. Αυτές αφορούν όσους ταξίδεψαν σε χώρες όπως η Συρία και επέστρεψαν σε ευρωπαϊκό έδαφος, τους λεγόμενους “ξένους μαχητές” που βρίσκονται σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και όσους είναι γεννημένοι και μεγαλωμένοι στην Ευρώπη. Τέλος, ανέφερε πως ο ίδιος βρίσκεται σε στενή επαφή με τις γερμανικές αρχές, οι οποίες διενεργούν έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη του τελευταίου χτυπήματος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι κάποιος από τους μετανάστες που εισήλθαν τον τελευταίο καιρό ή αν ζούσε ήδη στη Γερμανία.
Κομισιόν: Δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας
Δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη σκιά
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ