Στην τελική φάση μπήκε η διαδικασία πώλησης πακέτων ακινήτων, στην πλειονότητά τους κατοικιών, που έχουν περιέλθει οριστικά στην ιδιοκτησία των
τραπεζών. Εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση τους για λογαριασμό των τραπεζών, όπως η Resolute Αsset Management και η Clayton, έχουν ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με μεσίτες και δρομολογούν την εκποίησή τους. Ειδικότερα «σπάνε» το διαθέσιμο στοκ σε μικρότερα πακέτα, της τάξεως των 200 ακινήτων το καθένα και προσδιορίζουν μια ελάχιστη τιμή και μια τιμή-στόχο, μεταξύ των οποίων μπορούν να κινηθούν οι μεσίτες.
Η ανάθεση των πρώτων τέτοιων πακέτων βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια πρώτα ακίνητα έχουν εμφανιστεί στην αγορά. Ετσι, ενώ η φιλολογία περί «κόκκινων» δανείων και πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας καλά κρατεί, η αγορά αναμένεται να υποδεχθεί σταδιακά ένα στοκ ακινήτων που εκτιμάται πως αφορά περίπου 10.000. Ας σημειωθεί ότι ένα μέρος τους βρίσκεται στα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία), αγορές όπου η διαχείριση των ακινήτων που έχουν περιέλθει στις τράπεζες από καταγγελθέντα «κόκκινα» δάνεια έχουν αναπτυχθεί ήδη εδώ και χρόνια.
Το κόστος διαχείρισής τους χαρακτηρίζεται από τις τράπεζες ως τεράστιο βάρος για τους ισολογισμούς τους, αφού υπολογίζεται πως ανέρχεται έως και στο 5% της αξίας τους ετησίως. Σε αυτό το κόστος συμπεριλαμβάνονται τακτοποιήσεις, νομικά έξοδα, καταβολή φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ και άλλων εξόδων, όπως κοινοχρήστων, συντήρησης κ.λπ.
Η αγορά αναμένεται να υποδεχθεί σταδιακά περίπου 10.000 ακίνητα. Τα εν λόγω ακίνητα βρίσκονται πλέον στην αποκλειστική κυριότητα των τραπεζών και δεν είναι επίδικα. Εχουν περιέλθει βέβαια στην κατοχή τους, στη συντριπτική τους πλειονότητα, εξαιτίας κατάπτωσης εγγυήσεων. Πολλά περισσότερα ακόμα αναμένεται να προστεθούν, καθώς προχωρούν οι νομικές διαδικασίες για όσα στεγαστικά δάνεια έχουν καταγγελθεί ή πρόκειται να καταγγελθούν.
«Με δεδομένο πως για πολλά από αυτά τα δάνεια, με τα οποία είχαν αποκτηθεί τα εν λόγω ακίνητα, είχαν ληφθεί σημαντικές προβλέψεις από τις τράπεζες και εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης στην ελληνική αγορά ακινήτων, οι τιμές πώλησης κρίνονται ως μάλλον ελκυστικές», εξηγεί στην «Κ» μεσίτης που συζητεί την εντολή ανάθεσης πώλησης μεγάλου αριθμού τέτοιων κατοικιών.
Σύμφωνα, πάντως, με στοιχεία της Deloitte, στην Ανατολική Ευρώπη ακίνητα από μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια εκποιήθηκαν από τις τράπεζες προς ξένα funds σε τιμές κατά μέσον όρο στο 50% της αξίας τους. Ομως στην Ελλάδα η υποχώρηση των τιμών των ακινήτων ήταν πολύ βαθύτερη (όπως πλέον και οι προβλέψεις) και έτσι οι τιμές που εκτιμάται πως θα ζητηθούν για τα ανάλογα ακίνητα θα είναι πιο ελκυστικές.
Οσον αφορά τώρα τα ακίνητα που παραμένουν εκτός κυριότητας των τραπεζών αλλά αποτελούν εξασφαλίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, κανένας ξένος οίκος δεν εμφανίζεται ακόμα διατεθειμένος να τα αποκτήσει ούτε καν με βαθύ discount, επωμιζόμενος το κόστος που συνεπάγεται, χωρίς να μπορεί να τα διαθέσει σε αξιοπρεπείς τιμές.
Παράλληλα, με τις πωλήσεις ξεκινά τώρα από την Aktua Hellas και η ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής (στεγαστικά, καταναλωτικά, κάρτες). Η συντριπτική τους πλειονότητα έχει ως εξασφαλίσεις ακίνητα. Προ ολίγων ημερών δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η σχετική απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος να αδειοδοτήσει την Aktua Hellas. Στην ΤτΕ βρίσκονται υπό επεξεργασία οι φάκελοι και άλλων τεσσάρων εταιρειών διαχείρισης προβληματικών δανείων που έχουν αιτηθεί την αδειοδότησή τους.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ