Μεγάλο παζάρι για το εύρος του ακαταδίωκτου που θα δοθεί στα στελέχη των τραπεζών για την αντιμετώπιση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, βρίσκεται σε
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι τράπεζες ζητούν η παροχή της νομικής κάλυψης να μην περιορίζεται στις αναδιαρθρώσεις και στα “κουρέματα” δανείων, όπως έχει γίνει λόγος μέχρι σήμερα, καθώς κρίνεται ότι μόνο αυτή δεν θα είναι επαρκής για την αποτελεσματική διαχείριση των “κόκκινων” δανείων.
Αίτημα των τραπεζών, το οποίο βρίσκει τη σύμφωνη γνώμη των “Θεσμών”, είναι η νομική κάλυψη να περιλαμβάνει επίσης δύο παραμέτρους: α) τις πωλήσεις δανείων, προκειμένου τα τραπεζικά στελέχη που θα τις υπογράψουν να μην βρεθούν μελλοντικά υπόλογα για το ότι με την κίνηση της πώλησης ζημίωσαν την καθαρή θέση της εταιρείας, και β) τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων.
Οι τράπεζες ζητούν πλήρη νομική κάλυψη για πωλήσεις “κόκκινων” δανείων, καθώς προγραμματίζουν να ξεκινήσουν πωλήσεις προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων από το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Οι πωλήσεις συνιστούν “εργαλείο” απαραίτητο προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των “κόκκινων” δανείων εντός χρονοδιαγράμματος, τη στιγμή μάλιστα που οι διοικήσεις των τραπεζών θα έχουν κυρώσεις στην περίπτωση αστοχιών.
Ο SSM έχει διαμηνύσει σαφώς στις τράπεζες ότι πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων, διαφορετικά θα υπάρξουν ποινές, τόσο ρυθμιστικές όσο και διοικητικές.
Παράλληλα, η ΤτΕ έχει κάνει λόγο για την ανάγκη ανάπτυξης μιας λειτουργικής δευτερογενούς αγοράς για τα “κόκκινα” δάνεια. Η αγορά αυτή δεν πρόκειται να αναπτυχθεί από την έναρξη της ενεργητικής διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων, αφού γενικευμένες πωλήσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμημάτων. Ωστόσο, αυτό θα αλλάξει όσο θα ανακάμπτει η Οικονομία, καθώς θα συμπαρασύρει ανοδικά τόσο την αξία των εγγυήσεων των δανείων, όσο και τις προσφερόμενες τιμές αγοράς.
Έναντι αυτής της προοπτικής, οι τράπεζες ζητούν να έχουν νομική κάλυψη και για τις αποφάσεις πωλήσεων χαρτοφυλακίων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της παρουσίασης των στόχων για τη μείωση των NPLs, η ΤτΕ έχει αναφέρει ότι από την κατά 40 δισ. ευρώ μείωση των NPLs που αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2019, μόνο περίπου 5 δισ. ευρώ θα προέρχονται από πωλήσεις στη δευτερογενή αγορά. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης θα προέλθει από την αναδιάρθρωση των δανείων και τις διαγραφές. Μέχρι στιγμής, στις αποφάσεις για τις αναδιαρθρώσεις και τις διαγραφές περιοριζόταν και η συζήτηση για την παροχή της νομικής κάλυψης στα τραπεζικά στελέχη. Πλέον συζητείται η διεύρυνση του ακαταδίωκτου και στις πωλήσεις δανείων.
Πέραν των πωλήσεων, η διεύρυνση του ακαταδίωκτου ζητείται και για τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων. Και αυτό διότι μέχρι σήμερα, η συζήτηση έχει περιοριστεί μόνο στις “επιχειρήσεις που θα κριθούν βιώσιμες”. Προφανώς, θα υπάρξουν αρκετές επιχειρήσεις που θα κριθούν μη βιώσιμες και θα οδηγηθούν σε πτώχευση ύστερα από την αξιολόγηση του δανεισμού και των προοπτικών τους από τις τράπεζες.
Οι τράπεζες ζητούν να υπάρξει νομική κάλυψη και για τις αποφάσεις που θα αφορούν την “αποδιασωλήνωση” επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της εντολής “kill the zombies” που έχει δώσει ο SSM.
Τα ζητούμενα των τραπεζών για τη διεύρυνση του ακαταδίωκτου βρίσκουν σύμφωνους τους “Θεσμούς” και η πίεση προς την κυβέρνηση βαίνει εντεινόμενη για τη διευθέτησή τους μαζί με το νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό εμπλέκει στη σχετική διαπραγμάτευση όχι μόνο το Υπουργείο Οικονομίας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά ακόμη και το Υπουργείο Εργασίας.
Έτσι, το ζητούμενο είναι ένα πλήρες ακαταδίωκτο που θα απαλλάσσει τα τραπεζικά στελέχη από τον κίνδυνο να βρεθούν στη φυλακή και θα άρει την μέχρι σήμερα απροθυμία τους να λάβουν οποιαδήποτε επιχειρηματική απόφαση για δανειοδοτήσεις.
capitalgr