«Η Σκωτία θα στήσει νέο δημοψήφισμα για αποχώρηση απ’ το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός κι αν της επιτραπεί να παραμείνει στην κοινή αγορά της Ε.Ε.», ετοιμάζεται να προειδοποιήσει αυτή την εβδομάδα η Νίκολα Στέρτζον, προσθέτοντας άλλον
ένα τεράστιο πονοκέφαλο στην Τερέζα Μέι, καθώς η πρωθυπουργός της Βρετανίας καταστρώνει τα σχέδια του Brexit.
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας θα καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις για μια νέα συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα επιτρέπει στη χώρα της να παραμείνει στην Κοινή Αγορά μετά τo Brexit, ακόμη κι αν η κυβέρνηση στο Λονδίνο αποσύρει την Αγγλία, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα χαθούν σύμφωνα με εκτιμήσεις περί τις 80.000 θέσεις εργασίας στη Σκωτία.
Οι Σκωτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα του Ιουνίου και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με την προοπτική αποχώρησης παρά τη θέλησή τους λόγω των ψήφων που έριξαν οι Άγγλοι, έγραψε σε σχόλιό της που δημοσίευσαν χθες οι Financial Times.
«Η θέση μου αλλά και της κυβέρνησης της οποίας ηγούμαι παραμένει ότι η καλύτερη επιλογή για τη Σκωτία είναι η πλήρης συμμετοχή στην Ε.Ε. ως ανεξάρτητο κράτος μέλος. Η ανεξαρτησία πρέπει να παραμείνει ανοικτή ως επιλογή για να διασφαλίσουμε το ευρωπαϊκό μας status, εάν καταστεί σαφές ότι τα συμφέροντά μας δεν μπορούν με κανέναν άλλο τρόπο να προστατευτούν.»
Το τελεσίγραφο απ’ το Εδιμβούργο για τη συμμετοχή στην Κοινή Αγορά θα εντείνει τις πιέσεις στην Τερέζα Μέι, η οποία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να συγκρατήσει τις εντάσεις στους κόλπους των Τόρηδων. Χθες ο υπουργός Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, άφησε να εννοηθεί ότι προτιμά ένα καθαρό διαζύγιο απ’ τις Βρυξέλλες, ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα πρέπει να διατηρήσει τους στενότερους δυνατούς δεσμούς με την Ε.Ε.
Συγκεκριμένα ο Φοξ προειδοποίησε ότι αν η Βρετανία επιχειρήσει να παραμείνει μέλος της τελωνιακής ένωσης, αυτό θα περιορίσει τις επιλογές της χώρας για νέες εμπορικές συμφωνίες. Και υποστήριξε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα υβριδικό μοντέλο για μερική συμμετοχή στην τελωνειακή ένωση.
Από την άλλη ο Όσμπορν προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να τερματιστεί το ελεύθερο εμπόριο με τη Γερμανία και τη Γαλλία μετά το Brexit, υπογραμμίζοντας ότι η αποχώρηση απ’ την κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση θα ήταν η μεγαλύτερη πράξη προστατευτισμού στη βρετανική ιστορία.
Η Μέι έχει υποσχεθεί να ακούσει τις κυβερνήσεις της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας προτού πάει στις Βρυξέλλες με μια συμπεφωνημένη θέση στις Βρυξέλλες για επίσημες συνομιλίες, που αναμένεται να αρχίσει στα τέλη Μαρτίου.
iefimerida