Νέες επενδύσεις στην Ελλάδα αναζητούν οι ιδιοκτήτες του Αστέρα Βουλιαγμένης, και συγκεκριμένα η AGC Equity Partners, το Abu Dhabi Investment Council και η
Dogus. Αυτό δηλώνουν οι επικεφαλής των τριών ομίλων, ικανοποιημένοι από την ολοκλήρωση της συναλλαγής με το ΤΑΙΠΕΔ και την Εθνική Τράπεζα, με την οποία απέκτησαν το εμβληματικό ξενοδοχειακό συγκρότημα.
Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζουν την ανάγκη στήριξης της προσπάθειάς τους από την ελληνική πολιτεία, προκείμενου να μπορέσουν να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν τα έργα αξίας 230 εκατ. ευρώ εγκαίρως και να ξανανοίξουν τις πύλες του ανακαινισμένου πολυτελούς θέρετρου τον Απρίλιο του 2018. Ο διευθύνων σύμβουλος της AGC Equity Partners Ltd Ουαλίντ Αμπου-Σαντ εξηγεί ότι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να «τρέξουν» οι αδειοδοτικές και άλλες διαδικασίες απρόσκοπτα. Επιφύλαξη την οποία είναι απολύτως δικαιολογημένος να διατυπώνει, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ίδιος και οι μέτοχοί του περιμένουν να δουν την επένδυσή τους να προχωράει από τον Μάρτιο του 2013…
Τελικά, στις 27 Οκτωβρίου, η Jermyn Street Real Estate Fund IV LP και η Apollo Investment, δύο επενδυτικά οχήματα υπό την AGC, αγόρασαν το ξενοδοχείο έναντι συνολικού τιμήματος 444 εκατ. ευρώ με ίδια κεφάλαια. Η συνολική αξία της επένδυσης όμως, συνυπολογιζομένου του σχεδίου ανάπτυξης, αναμένεται να ξεπεράσει τα 630 εκατ. Τα έργα, που ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα, περιλαμβάνουν την ανακαίνιση των ξενοδοχείων «Αρίων» και «Ναυσικά», των bungalows, την αναβάθμιση της μαρίνας και την κατασκευή 13 πολυτελών κατοικιών στην ευρύτερη περιοχή του εκτός λειτουργίας ξενοδοχείου «Αφροδίτη», το οποίο και θα κατεδαφιστεί.
Ποιοι μετέχουν
Στο σχήμα των αγοραστών περιλαμβάνονται δύο κρατικά επενδυτικά κεφάλαια του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, Αραβες επενδυτές, καθώς και η τουρκική Dogus Group. «Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Αστέρα, η AGC είναι έτοιμη να διευρύνει τις επενδύσεις της και σε άλλα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Αμπου-Σαντ. Αυτό σημειώνει και ο διευθύνων σύμβουλος της Dogus Χουσνού Ακχάν, αλλά και ο Μαρκ Κάτις, Investment Manager του Abu Dhabi Investment Council, που, όπως είπε χαρακτηριστικά πριν από λίγες μέρες, «τα χρήματα της επένδυσης στον Αστέρα ήρθαν στην Ελλάδα, θα μείνουν στην Ελλάδα και θα φέρουν και άλλα χρήματα».
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τη διαχείριση του αναβαθμισμένου συγκροτήματος αναμένεται να αναλάβει η Four Seasons, συμφερόντων του Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ, μέλους της βασιλικής οικογενείας της Σαουδικής Αραβίας. Κατά την παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου ανάπλασης και αναβάθμισης του συγκροτήματος, τονίσθηκε πως, όταν επαναλειτουργήσει, θα απασχολεί περισσότερους εργαζομένους από ό,τι απασχολούσε μέχρι πρότινος.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος, διευρύνονται οι προστατευόμενες ζώνες, με ρητές προβλέψεις για την ενίσχυση της φύτευσης, διαφυλάσσεται ο τουριστικός χαρακτήρας της χερσονήσου και διασφαλίζονται η προστασία και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ναού του Απόλλωνος Ζωστήρος, όπως και η προσβασιμότητα του κοινού σ’ αυτόν. Κατά τη διάρκεια της ανάπλασης, οι εγκαταστάσεις του Astir Beach και του εστιατορίου Nobu θα παραμείνουν σε λειτουργία.
Η αρχή το… 2013
Υπενθυμίζεται ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ε» έγινε στις 16/1/2013. Τον Μάρτιο εκείνου του χρόνου δόθηκε παράταση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών έως τα τέλη του ιδίου μήνα και τελικά στις 2 Μαΐου ξεκίνησε η δεύτερη φάση με τους επενδυτές που προκρίθηκαν. Στις 26 Νοεμβρίου του 2013 υποβλήθηκαν τελικά δεσμευτικές προσφορές από τέσσερα επενδυτικά σχήματα. Το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε βελτιωμένες προσφορές οι οποίες και υποβλήθηκαν στις 4 Δεκεμβρίου. Με προσφορά 400 εκατ. ευρώ ανακηρύχθηκε τελικά στις 13/2/2014 προτιμητέος επενδυτής η Jermyn Street. Ακολούθησε, όμως, απόρριψη του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) από το ΣτΕ, που απείλησε να εκτροχιάσει τη συμφωνία. Χρειάστηκε ολόκληρο το 2015 και το μισό 2016 για να ξαναπάρει μπροστά η επένδυση…
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Έντυπη