Κίνητρα αποχώρησης συνιστούν οι υπό διαπραγμάτευση με τους “Θεσμούς” αλλαγές στα εργασιακά, με το θέμα των ομαδικών απολύσεων να κυριαρχεί στην
Στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί η αυξημένη, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας που λήγει σήμερα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάνω από 1.100 άτομα έχουν κάνει αποδεκτό το πρόγραμμα, εκ των οποίων μόλις 380 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα αποχώρησης ώστε να πάρουν σύνταξη. Με βάση τα αποτελέσματα του προγράμματος εθελουσίας της Εθνικής Τράπεζας, η Τράπεζα φαίνεται ότι ήδη πιάνει τον στόχο της μείωσης του προσωπικού της στα 9.950 άτομα, ο οποίος είχε τεθεί με ορίζοντα το 2018.
Η ευρεία αποδοχή του προγράμματος εθελουσίας της Εθνικής Τράπεζας κλείνει σε διαφορετικό κλίμα την έναρξη των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου που υλοποίησαν φέτος οι τράπεζες. Στην εκκίνηση της διαδικασίας από την Τράπεζα Πειραιώς, οι τραπεζοϋπάλληλοι ήταν πολύ διστακτικοί να αποχωρήσουν από την εργασία τους και οι στόχοι δεν επιτεύχθηκαν άνετα παρά τη μεγαλύτερη διάρκεια του προγράμματος εθελουσίας. Ο λόγος ήταν οι ήδη συντελεσθείσες δυσμενείς ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που αποθάρρυναν τους τραπεζοϋπαλλήλους να πάρουν “πακέτο” αποχώρησης.
Τώρα, η αβεβαιότητα και κυρίως οι συζητούμενες αλλαγές στα εργασιακά, φαίνεται πως λειτουργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση, με πολλούς εργαζόμενους στον κλάδο των τραπεζών να επιλέγουν να αποχωρήσουν εθελοντικά αντί να ζουν με το φόβο μιας μελλοντικής απόλυσης.
Σημειώνεται ότι το εργασιακό ξαναμπαίνει δια ζώσης στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τον Ιανουάριο, με την έλευση των “Θεσμών” στις 9 ή 12/1. Η διαπραγμάτευση αφορά ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις και συνδικαλιστικό νόμο.
Στην περίπτωση των τραπεζών βαρύνει κυρίως το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις, οι “Θεσμοί” ζητούν να μην χρειάζεται προέγκριση του κράτους για την υλοποίηση απολύσεων που έχουν αποφασιστεί από εργοδότες και εργαζόμενους (σήμερα το κράτος μπορεί να τις μπλοκάρει), καθώς και να αυξηθεί στο 10% από 5% το όριο για τις απολύσεις μόνιμου προσωπικού.
Σημειώνεται ότι η ΟΤΟΕ υπέγραψε τον Μάρτιο του 2016 κλαδική σύμβαση με ισχύ μέχρι και το 2018 στην οποία “επαναλαμβάνεται η βούληση των τραπεζών και της ΟΤΟΕ να προστατεύσουν την απασχόληση στον κλάδο, με ευνόητο στόχο την αποτροπή απολύσεων και μάλιστα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο που ορίζεται από τα προγράμματα αναδιάρθρωσης και τις δεσμεύσεις των τραπεζών”.
Οι ισχύουσες παράλληλες δεσμεύσεις, πάντως, δρομολογούν νέες εθελουσίες από τις τράπεζες το 2017, με στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες, 1.500 αποχωρήσεις ανά τράπεζα.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα εθελουσίας της Εθνικής ξεκίνησε την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου και απευθυνόταν στο σύνολο του προσωπικού με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου που δουλεύουν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, καθώς και σε όσους δικηγόρους απασχολούνται με σύμβαση έμμισθης εντολής. Επίσης περιελάμβανε και το προσωπικό της τράπεζας που παρέχει υπηρεσίες σε θυγατρικές σε Ελλάδα και εξωτερικό ή σε άλλους φορείς με απόσπαση.
Ελάχιστες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν ο εργαζόμενος να έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ηλικίας και τα 3 χρόνια προϋπηρεσίας (2 χρόνια για έμμισθους δικηγόρους) έως τις 30/11/2016.
Το πρόγραμμα προέβλεπε δυνατότητα άμεσης αποχώρησης με καταβολή αποζημίωσης μέχρι 42 μηνιαίους μεικτούς μισθούς ή δυνατότητα διετούς άδειας με πλήρεις αποδοχές. Η μέγιστη αποζημίωση ανερχόταν στις 180.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι για την αποζημίωση προβλεπόταν προσαύξηση ανάλογα με την ηλικία, ενώ ήταν προσαυξημένη κατά 20% για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε καταστήματα τα οποία έχει ανακοινωθεί ότι θα κλείσουν.
capitalgr