Με νέο πλήγμα απειλείται για το 2017 ο τουρισμός στη Χίο και στη Λέσβο, δύο νησιά στα οποία η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατά τη φετινή σεζόν
μειώθηκε έως και 60% από τα προβλήματα που δημιούργησαν στην τουριστική τους εικόνα οι υψηλές προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Χίου Πέτρο Φεγγουδάκη, οι αφίξεις τουριστών από την Ευρώπη έφθασαν φέτος σε 2.226 που αποτελεί ιστορικό χαμηλό για το νησί, καθώς περιορίστηκαν στο 1/10 από το ρεκόρ που είχε επιτευχθεί την προηγούμενη δεκαετία. Το αρνητικό για το νησί, βάσει των τελευταίων πληροφοριών της Ενωσης, είναι ότι το 2017 δεν θα υπάρχει καμία απευθείας πτήση τσάρτερ από το εξωτερικό. Από την πλευρά της η Aegean σε μία προσπάθεια ενίσχυσης του προορισμού θα επιχειρήσει με καλύτερες ανταποκρίσεις να καλύψει έως ένα σημείο το κενό που δημιουργήθηκε για το νησί από τη διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης με την Ολλανδία λόγω αποχώρησης της Transavia. Σημειώνεται ότι η Χίος πέραν των Ολλανδών είχε παλαιότερα αφίξεις με απευθείας πτήσεις Βρετανών, Γερμανών, Δανών, Τσέχων, Νορβηγών και Βέλγων τουριστών.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Περικλής Αντωνίου αναφέρει ότι η Λέσβος φέτος είχε πτώση των αφίξεων κατά περίπου 60%, ενώ οι κρατήσεις για το 2017 είναι μηδαμινές. H Air Berlin, όπως σημειώνει, πετούσε τα προηγούμενα χρόνια στο νησί με δύο πτήσεις στο νησί, μία από τη Γερμανία και μία από την Αυστρία. Για άγνωστους λόγους, προσθέτει μέχρι αυτή τη στιγμή η εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει ότι θα πραγματοποιήσει αυτές τις πτήσεις το 2017 ενώ έχουν ήδη υπογραφεί συμβόλαια μεταξύ των tour operators και των ξενοδόχων. Ο κ. Αντωνίου σημειώνει ότι έχει στείλει επιστολή για το θέμα στην υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, ζητώντας την παρέμβασή της προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι πτήσεις αυτές το συντομότερο δυνατό. Παράλληλα, ζητεί την ενίσχυση του νησιού με πτήσεις charters από την Τui και άλλους tour operators. Ουσιαστικά, επιθυμεί στις οικονομικές συμφωνίες συνδιαφήμισης που θα κλειστούν μεταξύ του υπουργείου και των tour operators για το 2017 να προβλεφθεί δέσμευση για την αύξηση των πτήσεων προς τη Λέσβο.
Επιπλέον, οι ξενοδόχοι της Λέσβου συγκεντρώνουν στοιχεία προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν κατά τη φετινή σεζόν. Καλύτερη είναι η εικόνα των κρατήσεων για το 2017 στη Σάμο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού Κώστα Κυριαζή, μέχρι στιγμής οι κρατήσεις για την επόμενη χρονιά υπερκαλύπτουν τις απώλειες που σημειώθηκαν κατά τη φετινή σεζόν. Ωστόσο, δηλώνει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στον προορισμό η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και στη Σάμο από την 1.1.2017. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων Λέσβου και Χίου χαρακτηρίζουν δώρο στις ανταγωνίστριες χώρες τον υπερτριπλασιασμό του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο. Ειδικότερα, για τα καταλύματα των τριών νησιών ο ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής από 4% έως τον Σεπτέμβριο του 2015 και 9% έως τα τέλη του έτους θα ανέλθει από τις αρχές του 2017 σε 13%. Σημειώνεται ότι στην Τουρκία ο ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής είναι 8%.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Έντυπη