πυρηνικών σταθμών μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας παραβίασε ορισμένα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για διεκδίκηση αποζημιώσεων με αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή των μετοχών των εταιρειών ενέργειας.
Οι εταιρείες E.ON, RWE και Vattenfall προχώρησαν σε αγωγή σε βάρος της κυβέρνησης σχετικά με την απόφαση ορόσημο που έλαβε το 2011 η Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση ισοδυναμούσε με απαλλοτρίωση. Το Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη ανακοίνωσε πως το επιχείρημα των εταιρειών κοινής ωφέλειας ότι η απόφαση που ελήφθη το 2011, μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, να κλείσουν μέχρι το 2022 όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας ήταν εν μέρει ασύμβατη με τους νόμους της χώρας.
Το δικαστήριο ανακοίνωσε πως ο νόμος δεν περιέλαβε αποζημίωση για χαμένες επενδύσεις που είχαν γίνει “καλή τη πίστει” από τις εταιρείες το 2010, όταν είχε συμφωνηθεί μια παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών ενεργειακών σταθμών. Η κυβέρνηση οφείλει τώρα να παρουσιάσει ως τις 30 Ιουνίου 2018 νέα νομοθεσία για να ρυθμίσει κανονιστικά την έξοδο από την πυρηνική ενέργεια, δήλωσε το δικαστήριο. Οι μετοχές της E.ON σημείωσαν αύξηση κατά 4,6% και της RWE κατά 4%. Η Vattenfal, εταιρεία που ανήκει στο σουηδικό κράτος, μπορεί επίσης να καταθέσει προσφυγή, αν και θεωρητικά κυρίαρχα κράτη δεν μπορούν να προβαίνουν σε τέτοιες διεκδικήσεις εναντίον αλλήλων, ανακοίνωσε το δικαστήριο.
“Ανοίγει ο δρόμος” σε ενεργειακές εταιρείες να ζητήσουν αποζημίωση από το Βερολίνο
Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, αποφάνθηκε σήμερα ότι η επιτάχυνση του κλεισίματος των
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροWikileaks: Πετρέλαιο από το ISIS αγόραζε ο γαμπρός του Ερντογάν