Όπως έγραψε το Capital.gr, ΤΧΣ και διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έκλεισαν
συναινετικά το κεφάλαιο της πρόσφατης διένεξης για την επιλογή προέδρου, προς όφελος της τράπεζας για το οποίο η κάθε πλευρά θα συμβάλει στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της.
Στην παρούσα φάση, η Εθνική Τράπεζα έχει τρία ανοιχτά μέτωπα στα οποία οι εξελίξεις “τρέχουν” με μεγάλη ταχύτητα. Πρόκειται για την εθελουσία και την εσωτερική αναδιοργάνωση, τις πωλήσεις θυγατρικών στα Βαλκάνια και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Α) Το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου ενδεχομένως να βγει και αύριο, εφόσον διευθετηθούν κάποιες εκκρεμότητες με το Ταμείο Αυτασφάλισης (εφάπαξ). Θα απευθύνεται σε όλο το προσωπικό της τράπεζας και θα προβλέπει πριμ αποχώρησης βάσει συνδυασμού ετών προϋπηρεσίας και ηλικίας. Θα προσομοιάζει στο πρόγραμμα εθελουσίας της Τράπεζας Πειραιώς, θα προβλέπει μάξιμουμ αποζημίωση 180.000 ευρώ και διετές sabbatical με καταβολή ακέραιου του μισθού. Η ιατροφαρμακευτική κάλυψη θα παρέχεται επί τριετία μετά την αποχώρηση ή για περισσότερα έτη μέσω επιλογής της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Αν και η δέσμευση της Εθνικής είναι για μείωση προσωπικού κατά 1.000 άτομα, εντούτοις το πρόγραμμα εθελουσίας στοχεύει σε 1.300 – 1.400 άτομα. Η υπέρβαση του στόχου γίνεται προκειμένου να ανανεωθεί το προσωπικό της τράπεζας, ανταποκρινόμενο στις αυξημένες απαιτήσεις του ανταγωνισμού.
Η εθελουσία έξοδος θα συνδυαστεί με περαιτέρω εσωτερική αναδιοργάνωση της τράπεζας. Καμία περαιτέρω μεταβολή δεν πρόκειται να γίνει σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών και Βοηθών Γενικών Διευθυντών, καθώς οι όποιες αλλαγές έχουν ήδη συντελεσθεί. Η συρρίκνωση που αναμένεται θα είναι σε επίπεδο Διευθύνσεων όπου αναμένονται συγχωνεύσεις, με στόχο τη μείωσή τους κατά 10 – 12 από τις περίπου 60 σήμερα.
Β) Στα Βαλκάνια, το πλάνο της Εθνικής Τράπεζας προβλέπει άμεσα την αποχώρηση από τις αγορές Βουλγαρίας, Κύπρου και Νοτίου Αφρικής. Και στις τρεις αυτές αγορές έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες πώλησης, ενώ σε δεύτερη φάση θα προχωρήσουν οι πωλήσεις θυγατρικών σε Ρουμανία και Σερβία.
Λόγω μεγέθους, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η βουλγαρική UBB για την οποία οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται τον Ιανουάριο. Όπως έγραψε χθες το Reuters, επικαλούμενο τραπεζικές πηγές, η βελγική τράπεζα KBC και η ουγγρική OTP Bank έχουν υποβάλει προσφορές για την απόκτηση της United Bulgarian Bank. Το συνολικό ενεργητικό της UBB ανέρχεται σε 3,4 δις. ευρώ, οι χορηγήσεις της σε 2,5 δις. ευρώ και οι καταθέσεις σε 2,6 δις. ευρώ. Το 2015 η UBB εμφάνισε κέρδη προ φόρων 34,1 εκατ. ευρώ, τα οποία αυξήθηκαν από το 2014 λόγω της βελτίωσης των καθαρών εσόδων από τόκους και της αύξησης των εσόδων από προμήθειες.
Γ) Για την Εθνική Ασφαλιστική οι εξελίξεις θα τρέξουν μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2017. Επί του παρόντος μεγάλοι ασφαλιστικοί και επενδυτικοί όμιλοι (πληροφορίες αναφέρουν ως ενδιαφερόμενους την Allianz, τον κινεζικό χρηματοοικονομικό όμιλο Fosun, την Fairfax – μέτοχο της Eurolife – και το fund Apollo) μελετούν τον φάκελο της εταιρίας, η οποία με βάση τα στοιχεία α΄ τριμήνου 2016, αποτιμάται στα 800 εκατ. – 1 δις. ευρώ. Δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης είναι η πώληση του 75% – 80% της θυγατρικής ασφαλιστικής που τοποθετείται στο α΄ εξάμηνο 2017.