Μεγάλος αριθμός οικονομικών μεταναστών από την Αφρική φτάνει τους τελευταίους μήνες στα ελληνικά νησιά, όπου έχουν δημιουργηθεί τα hotspots για τη φιλοξενία των προσφύγων, ενώ αντίθετα έχει μειωθεί σημαντικά το ποσοστό
αφίξεων των προσφύγων. Συχνά πρόκειται για άτομα με παραβατική συμπεριφορά και πρωτοστατούν στα επεισόδια στα κέντρα φιλοξενίας. Μάλιστα οι ίδιοι οι πρόσφυγες που έχουν οικογένεια αρνούνται να στεγαστούν στις ίδιες εγκαταστάσεις και προτιμούν τους ανοιχτούς χώρους.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η “Καθημερινή της Κυριακής”, από τις αρχές της εβδομάδας στη Λέσβο έφτασαν 124 άτομα, από τους οποίους δέκα Ιρακινοί, δύο Σύριοι και ένας Αφγανός. Οι υπόλοιποι προέρχονται από χώρες της Αφρικής και συγκεκριμένα από το Κονγκό (54), Αιθιοπία (7), Καμερούν (12), Ανγκόλα (5), Αλγερία (3), Γκάνα (3) και από άλλες αφρικανικές χώρες.
Μαζί με τους νησιώτες και τους “νοικοκυραίους πρόσφυγες“, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, και το ίδιο το σύστημα ασύλου δέχεται ασφυκτικές πιέσεις. Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, μιλώντας στην εφημερίδα, αναφέρει πως παρά την έλλειψη σε προσωπικό προσπαθούν να επισπεύσουν τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων για παροχή ασύλου. Χαρακτηριστικά, στα νησιά η υπηρεσία διαθέτει 65 χειριστές εκ των οποίων μόνο οι 26 προέρχονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία EASO σε σχέση με τους εκατό που έχουν ζητηθεί. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα η υπηρεσία διεκπεραίωσε 500 αιτήματα, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα στα νησιά έφτασαν 254 άτομα. Όμως το σύνολο των εγκλωβισμένων προσφύγων στα νησιά φθάνει τους 16.315 και δεν μειώνεται καθώς οι επιστροφές στην Τουρκία, βάσει της πρόσφατα υπογραφείσας συμφωνίας με την ΕΕ, γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι μετανάστες, όταν απορριφθεί το αίτημά τους, προσφεύγουν στις δευτεροβάθμιες επιτροπές εξέτασης αιτημάτων ασύλου για να κερδίσουν χρόνο, και έτσι παραμένουν για μήνες στα νησιά. Παράλληλα οργανώνουν την απόδρασή τους, όπως σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των δευτεροβάθμιων επιτροπών από πέντε που είναι σήμερα σε δεκατρείς.
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας όταν θεσμοθέτησε τις νέες δευτεροβάθμιες επιτροπές εξέτασης ασύλου είχε δεχθεί σφοδρή κριτική από ΜΚΟ και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι χαρακτήριζαν τις επιτροπές “επιτροπές απελάσεων”. Πηγές της αντιπολίτευσης, από την πλευρά τους, εκτιμούν πως ο κ. Μουζάλας δυσκολεύεται να βελτιώσει τη λειτουργία των δευτεροβάθμιων επιτροπών, γιατί κάτι τέτοιο θα τον φέρει σε ευθεία σύγκρουση με άτομα του περιβάλλοντός του και μέλη των ΜΚΟ.
capitalgr