Προς κατάργηση το roaming στην Ευρώπη για εξοικονόμηση 110 δισ. ευρώ

431
Προς κατάργηση το roaming στην Ευρώπη για εξοικονόμηση 110 δισ. ευρώ

Ένα βήμα ακόμα πιο κοντά βρίσκεται η οριστική κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής (roaming) στην Ευρώπη, έπειτα από απόφαση του

Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για χαμηλότερες τιμές χονδρικής στην περιαγωγή κινητής τηλεφωνίας.

Με 53 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 2 αποχές, η επιτροπή Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε χθες ψήφισμα για τα ανώτατα όρια στο χονδρικό εμπόριο προσαυξήσεων περιαγωγής μεταξύ των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.
Συγκεκριμένα, τα νέα όρια χονδρικών τιμών είναι €0,03 για φωνητική κλήση, αντί της προτεινόμενης €0,04, σταδιακή μείωση από €4 σε €1 ανά gigabyte, αντί των €0,0085 ανά megabyte για τις χρεώσεις δεδομένων και όριο στο €0,01 για τα μηνύματα κειμένου, όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί τη χθεσινή ψηφοφορία ως ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη κατάργηση των λιανικών προσαυξήσεων περιαγωγής, η οποία θα επιτρέψει στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως στη βασική χώρα που έχουν συνάψει συμβόλαιο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Οι τιμές χονδρικής περιαγωγής επηρεάζουν έμμεσα τους τελικούς λογαριασμούς των καταναλωτών.
Η κατάργηση των τελών περιαγωγής βρίσκεται στην “καρδιά” της μεταρρύθμισης της αγοράς Τηλεπικοινωνιών στην ΕΕ, καθώς, μεταξύ άλλων, η “πτώση των τειχών” της περιαγωγής θα εισφέρει €110 δις ετησίως στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Ως χρονικό ορόσημο για την πλήρη κατάργηση των τελών περιαγωγής έχει τεθεί από την ΕΕ η 15η Ιουνίου 2017. Στο πλαίσιο της σταδιακής μείωσης των χρεώσεων – μέχρι την πλήρη κατάργησή τους – από τις 30 Απριλίου 2016 ισχύουν νέες ρυθμίσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται, πρακτικά, για την τελευταία αλλαγή στις χρεώσεις roaming πριν από την οριστική κατάργησή τους. Από τις 30 Απριλίου 2016 και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, έχουν υποχρεωθεί να χρεώνουν κάθε συνδρομητή, που ταξιδεύει σε χώρα της ΕΕ, με τις ίδιες χρεώσεις που ισχύουν στην Ελλάδα (σύμφωνα με το πρόγραμμα τηλεφωνίας), προσαυξημένο ενδεχομένως με επιπλέον χρέωση. Σύμφωνα με όσα ισχύουν από τον Απρίλιο, στην περίπτωση που μία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας επιβάλει, κατά την περιαγωγή, προσαύξηση επιπλέον της εθνικής χρέωσης, αυτή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα €0,05/λεπτό (πλέον ΦΠΑ) για εξερχόμενες κλήσεις (περιαγωγής) και €0,02 (πλέον ΦΠΑ) για εξερχόμενα μηνύματα sms. Επίσης, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το €0,01/λεπτό (πλέον ΦΠΑ) για εισερχόμενες κλήσεις και το €0,05/ΜΒ (πλέον ΦΠΑ) για χρήση δεδομένων με χρέωση ανά ΚΒ.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ