Μόλις πέντε μεταφέρθηκαν από την Ιταλία και την Ελλάδα στη Βρετανία
Μόλις πέντε ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες, παιδιά που είχαν φθάσει στην Ιταλία και στην Ελλάδα χωρίς τους γονείς τους, μεταφέρθηκαν στη Βρετανία το
2016, ανέφεραν σήμερα οργανώσεις αρωγής, προειδοποιώντας πως πολλά άλλα κινδυνεύουν να πέσουν θύματα δικτύων εμπορίας ανθρώπων.
Πάνω από 20.000 ασυνόδευτα παιδιά, που έφυγαν για να σωθούν από τους πολέμους ή την ανέχεια, έφθασαν διά θαλάσσης στην Ιταλία φέτος, ενώ τουλάχιστον 2.250 αφίχθησαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).
«Εάν τα παιδιά δεν έχουν ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς το ΗΒ, θα συνεχίσουν να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια και θα συνεχίσουν να πέφτουν στα χέρια λαθρέμπορων και διακινητών», τόνισε η Λίλι Καπράνι, εκτελεστική διευθύντρια του παραρτήματος της UNICEF στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πάνω από 4.700 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο προσπαθώντας να φθάσουν σε ευρωπαϊκές χώρες φέτος—πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό στα χρονικά—ενώ πολλοί άλλοι έχασαν τη ζωή τους όταν προσπάθησαν να φθάσουν στη Βρετανία πηδώντας πάνω σε φορτηγά, περπατώντας στην υπόγεια στοά που συνδέει τη Γαλλία με τη Βρετανία κάτω από τα στενά της Μάγχης, ή κολυμπώντας.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας ανέφερε πως συνεργάζεται στενά με τις αρχές της Ιταλίας, της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών για να μεταφερθούν παιδιά που κινδυνεύουν στη Βρετανία.
Κατά την ίδια πηγή, η χώρα υποδέχθηκε πάνω από 750 παιδιά μετά τη διάλυση του καταυλισμού που ήταν γνωστός ως «Ζούγκλα» στο Καλαί.
«Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εντοπίσει ασυνόδευτα παιδιά που αιτούνται άσυλο το συμφέρον των οποίων υπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο με τη μεταφορά τους στο ΗΒ», σημείωσε ακόμη το Home Office.
Οι κανόνες της ΕΕ ορίζουν πως η Βρετανία οφείλει να υποδέχεται παιδιά τα οποία έχουν οικογενειακούς δεσμούς με ανθρώπους που ζουν στο έδαφός της.
Όμως μια τροπολογία της βρετανικής νομοθεσίας—η τροπολογία Νταμπς, όπως έγινε γνωστή—ορίζει επίσης ότι η χώρα οφείλει να υποδέχεται τους πιο ευάλωτους ανήλικους που έφθασαν στην Ευρώπη πριν από την 20ή Μαρτίου φέτος.
Κανένα παιδί δεν μεταφέρθηκε στη Βρετανία από την Ελλάδα ή την Ιταλία βάσει της τροπολογίας Νταμπς το 2016, ενώ μόλις πέντε μετεγκαταστάθηκαν βάσει των κανόνων της ΕΕ, ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους η UNICEF και η φιλανθρωπική οργάνωση Save the Children.
Ο αριθμός αυτός επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης εκπροσώπων των οργανώσεων με την υπουργό Εσωτερικών Άμπερ Ραντ χθες Τετάρτη, σύμφωνα με τη UNICEF.
Οι υπηρεσίες και οι οργανώσεις αρωγής καλούν τη βρετανική κυβέρνηση να επεκτείνει το μέτρο και πέραν της ημερομηνίας που έχει ορίσει και να δώσει προτεραιότητα σε παιδιά με προβλήματα υγείας, αναπηρία ή προβλήματα ψυχικής υγείας, ανεξαρτήτως ηλικίας και εθνικότητας.
newsbeast.gr