Κατά τη δίωρη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ για την ακύρωση ή μη του συμβιβασμού ειπώθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα. Ειδικότερα πολύ ενδιαφέρουσες ήταν οι παρατηρήσεις του προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακελλαρίου, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίας και απέρριψε το αίτημα αναβολής, που για άλλη μιά φορά υποβλήθηκε από τη Siemens.
Αίσθηση προκάλεσε στο ακροατήριο η προκλητικότητα της πλευρά της γερμανικής εταιρείας, ο νομικός παραστάτης των οποίων χαρακτήρισε την Ένωση Φορολογουμένων Ελλάδας ως «επαίτες εννόμου συμφέροντος», χαρακτηρισμός ο οποίος προκάλεσε ακόμα και την αντίδραση του προέδρου του ΣτΕ, ο οποίος κατακεραύνωσε με βλέμα απαξιωτικό τον νομικό λέγοντας «Όχι και έτσι».
Μάλιστα, ο πρόεδρος χαρακτήρισε την υπόθεση ως «πολύ σοβαρή», ενώ κατά κοινή ομολογία πράγματι δεν ακολούθησε μιά τυπική διαδικασία, αλλά το φάντασμα της διαφθοράς ήταν παρόν σε όλη τη διαδικασία.
Ενώ στις προηγούμενες συνεδριάσεις για την υπόθεση, που άρχισε να συζητείται το 2012, το ελληνικό Δημόσιο ξιφουλκούσε υπέρ της συμφωνίας, την Παρασκευή για πρώτη φορά η εκπρόσωπος του Δημοσίου δεν ήταν καθόλου φανατική υπέρ της συμφωνίας.
Μάλιστα, σε αντίθεση με την πλευρά της Siemens, ανέφερε 8 φορές το όνομα του Γ. Στουρνάρα, τότε υπουργού Οικονομικών, όταν υπεγράφη ο Συμβιβασμός, το ελληνικό Δημόσιο δεν υπερασπίστηκε καθόλου τη σύμβαση.
- Εάν προστατεύθηκε το Δημόσιο Συμφέρον με τον συμβιβασμό, όταν το πόρισμα της Εξεταστικής ορίζει το ποσό της ζημιάς σε 2 δισ. ευρώ.
- Το γεγονός ότι η σύμβαση απαλλάσσει την εταιρεία από κάθε ευθύνη και στο μέλλον!
Γιάννα Παπαδάκου