Η στυγνή δολοφονία νεαρής στη Γερμανία από δράστη αφγανικής καταγωγής, που είχε ποινικό μητρώο και στη χώρα μας, απ’ όπου αφέθηκε ελεύθερος παρά
τη δεκαετή κάθειρξη που του είχε επιβληθεί, έφερε στην επιφάνεια τις μαύρες τρύπες του συστήματος ποινικής καταστολής στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής της Κυριακής”, οι αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις για απολύσεις καταδίκων από τις ελληνικές φυλακές, με αποκορύφωμα τον “νόμο Παρασκευόπουλου”, έχουν προκαλέσει ρήγματα στο σύστημα ποινικής καταστολής. Το αποτέλεσμα είναι να είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου οι ποινές που επιβάλλουν τα δικαστήρια, στην πράξη, να σημαίνουν ελάχιστα πράγματα.
Η υπόθεση του νεαρού Αφγανού έρχεται -δυστυχώς- να επιβεβαιώσει τα κενά και τις μαύρες τρύπες στις νομοθετικές προβλέψεις που ισχύουν στην Ελλάδα του 2016…
Μάλιστα, νομικοί κύκλοι κάνουν λόγο για “χάρτινες ποινές”, καθώς με τον πρόσφατο νόμου του 2015 βγαίνουν από τις ελληνικές φυλακές όχι μόνο όσοι έχουν καταδίκες έως 10 χρόνια, αλλά και όσοι βαρύνονται με ποινές έως 20 χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούν να αποφυλακιστούν κατάδικοι για πολύ βαριά αδικήματα. Η αποφυλάκιση για όσους έχουν καταδίκη έως 20 χρόνια γίνεται -με βάση τον “νόμο Παρασκευόπουλου”- μόλις συμπληρώσουν “μέσα” το ένα τρίτο της ποινής. Δηλαδή επτά χρόνια…
Τι οδηγεί όμως τις ελληνικές κυβερνήσεις σε ρυθμίσεις οι οποίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι αδιανόητες; Η απάντηση δεν είναι άλλη από την ανάγκη να αδειάζουν οι φυλακές κάθε λίγο και λιγάκι, στις οποίες δεν πέφτει καρφίτσα πλέον.
Όπως επισημαίνουν δικαστικοί στην κυριακάτικη εφημερίδα, η ελληνική νομοθεσία πάσχει από υπερπληθωρισμό ποινών. Δηλαδή μεγάλες ποινές που επιβάλλονται για αδικήματα που δεν θα έπρεπε, τις οποίες όμως οι κρατούμενοι στην πράξη δεν εκτίουν ούτε στο μισό.
Η χώρα μας άλλωστε είναι μακράν η πρώτη στην Ευρώπη, καθώς προβλέπεται η επιβολή ισοβίων για δεκάδες αδικήματα. Και βέβαια, όταν λέμε ισόβια, εννοούμε το πολύ δεκαπέντε χρόνια στη φυλακή και στη συνέχεια… έξω.
Και βέβαια όλα αυτά, οι αποφυλακίσεις, χωρίς διάκριση επικινδυνότητας, παράγουν φαινόμενα τύπου Αφγανού και εκατοντάδων άλλων που αποφυλακίζονται, θέτοντας σε κίνδυνο βασικά δικαιώματα ανύποπτων πολιτών, στην περιουσία, την ασφάλεια, ακόμη και στην ίδια τη ζωή τους.
capitalgr