κληρονόμους για τη συνέχιση αυτής (κληρονομική διαδοχή), τότε πρέπει να ακολουθηθεί μια σειρά από διαδικασίες έτσι ώστε να μη βρεθούν αντιμέτωποι οι κληρονόμοι με δυσάρεστες συνέπειες και πρόστιμα. Δυστυχώς, οι κληρονόμοι μετά το θάνατο του συγγενικού τους προσώπου έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τον πόνο της απώλειας και τη γραφειοκρατία του φορολογικού μας συστήματος.
Συνεπώς, από 1.1.2014, η υποχρέωση έκδοσης ιδιαίτερου στοιχείου απόδειξης αυτοπαράδοσης, στις περιπτώσεις που απαιτείται, δεν προβλέπεται πλέον από τις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. αλλά από την προαναφερόμενη υπουργική απόφαση. Επισημαίνεται ότι, για τις αυτοπαραδόσεις αγαθών ή ιδιοχρησιμοποιήσεις υπηρεσιών προς ιδιώτες μπορεί να ακολουθείται η υφιστάμενη διαδικασία έκδοσης του προαναφερόμενου στοιχείου από ιδιαίτερο τμήμα της φορολογικής ταμειακής μηχανής ενώ, γενικά, αντί της έκδοσης του ειδικού στοιχείου, μπορεί να εκδίδεται τιμολόγιο και γι’ αυτές τις οιωνεί παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών, αναγράφοντας ότι εκδίδεται για αυτοπαράδοση αγαθών ή ιδιοχρησιμοποιήση υπηρεσιών (ΠΟΛ.1023/2014). Ομοίως δεν προβλέπεται η ως άνω υποχρέωση από 1.1.2015, ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων των Ε.Λ.Π.
■ Διαδικασία παύσης Φ.Η.Μ. (ταμειακής μηχανής κ.λπ.)
Συνεπώς, σε περίπτωση θανάτου ενός φορολογούμενου, οι κληρονόμοι αυτού υποχρεούνται να υποβάλλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του αποβιώσαντος, σύμφωνα με τα ανωτέρω.
ΙΙ. Πού και πώς υποβάλλεται η δήλωση
Σε περίπτωση υποβολής της δήλωσης από τους κληρονόμους του θανόντος, η δήλωση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκονταν η έδρα της επιχειρηματικής επαγγελματικής του εγκατάστασης πριν από το θάνατό του. Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
IΙΙ. Δικαιολογητικά
Σε περίπτωση που η δήλωση του υπόχρεου υποβάλλεται από κληρονόμο του, μαζί μ’ αυτή πρέπει να υποβάλλονται και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) Ληξιαρχική πράξη θανάτου
β) Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
γ) Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.
ΙV. Προθεσμία υποβολής – Παραδείγματα
i. Περίπτωση θανάτου μέσα στο φορολογικό έτος 2015
Έστω ότι ένας φορολογούμενος απεβίωσε στις 20/7/2015. Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2016, η οποία θα περιλαμβάνει τα εισοδήματα που απέκτησε από 01/01/2015 έως 20/07/2015, θα μπορεί να υποβληθεί από τους κληρονόμους του εμπρόθεσμα μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους 2016.
Έστω ότι ένας φορολογούμενος απεβίωσε στις 20/3/2016. Για τον αποβιώσαντα πρέπει να υποβληθούν δύο φορολογικές δηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα:
► Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2015, η οποία θα περιλαμβάνει τα εισοδήματα που απέκτησε από 01/01/2015 έως 31/12/2015, θα μπορεί να υποβληθεί από τους κληρονόμους του εμπρόθεσμα μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους 2016.
► Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2016, η οποία θα περιλαμβάνει τα εισοδήματα που απέκτησε από 01/01/2016 έως 20/03/2016 (σ.σ. ημερομηνία θανάτου), θα μπορεί να υποβληθεί από τους κληρονόμους του εμπρόθεσμα μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους 2017
V. Λοιπές παρατηρήσεις
Όταν δηλωθεί ο θάνατος του φορολογούμενου στο τμήμα μητρώου της Δ.Ο.Υ. από τους κληρονόμους, τότε κάποιες από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του taxisnet παύουν να λειτουργούν. Για παράδειγμα, αν επιχειρήσει να εισέλθει ο κληρονόμος στην εφαρμογή του περιουσιολογίου με τους κωδικούς του αποβιώσαντος, τότε θα λάβει το παρακάτω μήνυμα (βλ. εικόνα 1).
(εικόνα 1)
Να θυμίσουμε εδώ ότι εφόσον ο αποβιώσας είχε ακίνητα, τότε οι κληρονόμοι πρέπει να πάρουν το σχετικό πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Επίσης, αν ο κληρονόμος του αποβιώσαντος (σ.σ. ημερομηνία θανάτου 20.7.2016) επιχειρήσει να εισέλθει στην εφαρμογή για την υποβολή της δήλωσης εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016, τότε κατά τη διαδικασία επιβεβαίωσης των στοιχείων θα λάβει αυτό το μήνυμα (βλ. εικόνα 2).
(εικόνα 2)
Βέβαια, στις προγενέστερες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ο κληρονόμος έχει πρόσβαση και μπορεί να δει και να εκτυπώσει -αν χρειαστεί- τα σχετικά έντυπα Ε1 και τα εκκαθαριστικά σημειώματα (σ.σ. από το οικ. έτος 2003 έως και το οικ. έτος 2014).
Πηγή: Taxheaven