Με μία πρωτοποριακή απόφαση, με εμφανή τα στοιχεία της κοινωνικής ευαισθησίας, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακύρωσε την ανάκληση διορισμού δημοτικής υπαλλήλου, παρά το γεγονός πως το Δικαστήριο δέχθηκε πως είχε παραποιήσει στοιχεία του απολυτηρίου γυμνασίου προκειμένου να έχει υψηλότερα μόρια και να προσληφθεί στα ΚΕΠ!
Το δικαστήριο δικαίωσε τη δημοτική υπάλληλο με το σκεπτικό πως η ανάκληση της πράξης του διορισμού της, μετά από 10ετία (λόγω παραποιημένης βαθμολογίας του τίτλου σπουδών της), αντίκειται στις αρχές της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης, εφόσον στερείται άλλων πηγών βιοπορισμού εκτός από την εργασία της και από συντάξεις του συζύγου της (π.χ. εισοδημάτων από ακίνητα) και η ίδια πάσχει από τετραπάρεση, διαβήτη, με ποσοστό αναπηρίας 90%. Μάλιστα το δικαστήριο συνυπολόγισε το γεγονός πως η δημοτική υπάλληλος έχει πλήρη αδυναμία για εργασία, η οποία μάλιστα σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των ιατρών που προσκομίστηκαν και έγιναν αποδεκτές από το δικαστήριο κρίθηκε πως είναι εφ’ όρου ζωής.
Ειδικότερα με την υπ’ αριθμόν 258/2016 του Διοικητικού Εφετείου κρίθηκε πως «ελλείψει άλλων πηγών βιοπορισμού της αιτούσας εκτός από την εργασία της ιδίας και από συντάξεις του συζύγου της (π.χ. εισοδημάτων από ακίνητα), των παθήσεών της (τετραπάρεση, διαβήτης), του υψηλότατου ποσοστού αναπηρίας που οι εν λόγω παθήσεις προσδίδουν σ’ αυτή (90%) και της πλήρους αδυναμίας της προς εργασία, η οποία μάλιστα σύμφωνα με την πρώτη από τις ως άνω γνωματεύσεις, είναι εφ’ όρου ζωής, συντρέχει εν προκειμένω, κατά την κρίση του Δικαστηρίου, εξαιρετική περίπτωση, κατά την οποία η ανάκληση της πράξης διορισμού αντίκειται στις αρχές της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης».
Το ιστορικό
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης η εν λόγω υπάλληλος το 2006 υπέβαλε αίτηση για προκήρυξη του ΑΣΕΠ προκειμένου να διορισθεί σε μία από τις θέσεις τακτικού προσωπικού στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού. Μεταξύ των δικαιολογητικών που συνυπέβαλε ήταν το φωτοαντίγραφο απολυτηρίου Γυμνασίου, σύμφωνα με το οποίο φερόταν ως αποφοιτήσασα με γενικό βαθμό «Δεκαεπτά και 11/13».
Με βάση το άθροισμα των μονάδων του βαθμού του τίτλου αυτού και των μονάδων που αντιστοιχούσαν στην επαγγελματική κατάρτιση και εμπειρία κατατάχθηκε σε θέση επιτυχούσας του διαγωνισμού. Ωστόσο, κατά τον έλεγχο της νομιμότητας των πιστοποιητικών διορισμού που διενεργήθηκε από τον οικείο δήμο που διορίσθηκε το 2014, διαπιστώθηκε ότι η αιτούσα δεν αποφοίτησε με βαθμό «Δεκαεπτά και 11/13», αλλά με βαθμό «Δεκαέξι και 11/13» και ότι ο βαθμός της στα μαθηματικά και τη φυσική δεν ήταν 17, όπως αναγραφόταν στο φωτοαντίγραφο του απολυτηρίου που είχε προσκομίσει, αλλά 14.
Σύμφωνα με έγγραφο του Α.Σ.Ε.Π., του οποίου γίνεται επίκληση στη δικαστική απόφαση με βάση τον προαναφερόμενο βαθμό (16 και 11/13), αυτή θα συγκέντρωνε συνολική βαθμολογία με την οποία θα βρισκόταν σε μη επιλέξιμη θέση.
Τελικά, ο δημοτικός άρχοντας του ΟΤΑ στον οποίο υπηρετεί η δημοτική υπάλληλος αποφάσισε την ανάκληση του διορισμού της, ελλείψει τυπικού προσόντος και ειδικότερα ότι με το σκεπτικό ότι η αιτούσα «εν γνώσει της συνέβαλε στη διαδικασία πρόσληψης, εφόσον γνώριζε εκ των προτέρων ότι δεν κατείχε τα απαραίτητα τυπικά προσόντα και, ως εκ τούτου, αίρεται ο χρονικός περιορισμός της ανάκλησης της διοικητικής πράξης, αφού η έκδοσή της προκλήθηκε από απατηλή ενέργεια της ίδιας και ανακαλείται οποτεδήποτε».
Το Διοικητικό Εφετείο παρά το γεγονός ότι δέχθηκε πως η προσβαλλόμενη απόφαση είναι επαρκώς και νόμιμα αιτιολογημένη ως προς το γεγονός πως η δημοτική υπάλληλος εν γνώσει της συμμετείχε στη διαγνωστική διαδικασία του ΑΣΕΠ με πλαστό τίτλο σπουδών (παραποιημένη βαθμολογία) διότι από την ίδια κατατέθηκε ο εν λόγω τίτλος, με τη αίτηση – υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής της στη διαδικασία πρόσληψης στην επίμαχη θέση, ωστόσο προχώρησε στην ακύρωση της ανάκλησης του διορισμού επικαλούμενο τους λόγους βιοπορισμού και υγείας που αντιμετωπίζει!
Η Άποψη