Ο κ. Ναμί είπε ότι οι εργασίες για τη λύση πρέπει να γίνουν και το να συμπεριφερόμαστε ωσάν ότι αυτό θα συμβεί, δεν θα βλάψει κανέναν – Κάλεσε την λεγόμενη «κυβέρνηση» των κατεχομένων να αναλάβει ευθύνες για τις προετοιμασίες και να είναι πιο δραστήρια
Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί δήλωσε ότι η εικόνα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχει ξεκαθαρίσει σε όλα τα θέματα εκτός από εκείνα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.
Ο κ. Ναμί είπε ότι οι εργασίες για τη λύση πρέπει να γίνουν και το να συμπεριφερόμαστε ωσάν ότι αυτό θα συμβεί, δεν θα βλάψει κανέναν.
Ανέφερε ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν τα δημοψηφίσματα και πρόσθεσε ότι στο ταξίδι του στις Βρυξέλλες με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη καθόρισαν μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ, δέκα προτεραιότητες για την προετοιμασία της μέρας της λύσης. Κάλεσε την λεγόμενη «κυβέρνηση» των κατεχομένων να αναλάβει ευθύνες για τις προετοιμασίες και να είναι πιο δραστήρια.
Για το περιουσιακό, ο κ. Ναμί είπε ότι σχεδόν έχουν συμφωνήσει στα κριτήρια τα οποία τώρα σε σχέση με το σχέδιο Ανάν είναι πιο ξεκάθαρα και συνέκρινε τη διαδρομή από την πρώτη μέρα των συνομιλιών μέχρι σήμερα με τη νύχτα και τη μέρα. Πρόσθεσε ότι στοχεύουν σε συνολική λύση που θα βελτιώνει την οικονομία και αυτό είναι μια “δύσκολη διαδικασία”. «Δεν θα απαλλαγούμε από τα οικονομικά μας προβλήματα αμέσως αλλά θα μπούμε στο δρόμο της οικονομίας που θα διέπεται από τα ευρωπαϊκά κριτήρια».
Αναφερόμενος στη Διάσκεψη του Ιανουαρίου στη Γενεύη, είπε ότι πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο στην ιστορία του Κυπριακού, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για πενταμερή με τις δυο πλευρές να συναντώνται πρώτες και ακολούθως τις εγγυήτριες δυνάμεις να συμμετέχουν. «Κι άλλες χώρες μπορούν να προσκληθούν αν οι ηγέτες το κρίνουν», κατέληξε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής.
Ακιντζί: Να ξεπεραστούν οι αμοιβαίοι φόβοι Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι ο τρόπος για να ξεπεραστούν οι αμοιβαίοι φόβοι Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είναι η συνεργασία και η αξιοποίηση των ευκαιριών.
Ο Ακιντζί επανέλαβε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν φόβους λόγω εμπειριών του παρελθόντος και οι Ελληνοκύπριοι λόγω της Τουρκίας και του 1974, «γι’ αυτό θα πρέπει να συνεργαστούμε και να αδράξουμε τις ευκαιρίες». Πρόσθεσε ότι στοχεύουν με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο να υπάρξει λύση στο τέλος της διαδικασίας που θα αρχίσει στις 9 Ιανουαρίου στη Γενεύη και θα συνεχιστεί στις 12 με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων.
Κατέληξε λέγοντας ότι η λύση και η διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της ισότητας, της ελευθερίας και της ασφάλειας θα έχει ευεργετική επίδραση στην περιοχή.