Οι εικόνες λένε όσα δεν μπορούν να πουν οι λέξεις -Ο ΟΗΕ κατηγορεί τον ανεπτυγμένο κόσμο ότι δεν κάνει απολύτως τίποτα για να βοηθήσει ένα λαό που υποφέρει από τον υποσιτισμό και τις ασθένειες
Στα χέρια του γιατρού το κεφάλι του μικρού Ibrahim από την πολύπαθη Υεμένη φαίνεται απίστευτα μικρό. Ο γιατρός το κρατάει τόσο τρυφερά και απαλά καθώς γνωρίζει ότι η κατάστασή του είναι εύθραυστη και ασταθής. Ολα γύρω από το μωρό φαίνονται θηριώδη και τεράστια.
Οι πάνες που φοράει είναι το μικρότερο δυνατό μέγεθος αλλά και πάλι του είναι μεγάλες. Με τα τεράστια μάτια του και τα νεύρα να πιέζουν το δέρμα του το μωρό μοιάζει να συρρικνώνεται γύρω από τον ευατό του.
Είναι απίστευτο αλλά ο μικρός Ibrahim είναι «τυχερός» που ζει καθώς είναι 21 ημερών. Οι γιατροί αισιοδοξούν ότι θα τα καταφέρει. Ο δίδυμος αδερφός του πέθανε λίγες μέρες μετά τη γέννησή του.
Ο μικρός Ibrahim είναι μόλις 21 ημερών
Η μητέρα του, Wafaa Hatem κάθεται στο πλευρό του στο κρεβάτι του κρατάει το κεφάλι της και κλαίει.
Είναι μια από τις 3 εκατομμύρια οικογένειες που εδώ και δύο περίπου χρόνια ταλανίζονται από τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει. Ο αγώνας τους για την εύρεση τροφής και νερού είναι διαρκής και καθημερινός. Ο πατέρας του νεογέννητου Ibrahim είναι οδηγός ταξί και μετά την κατάρρευση της οικονομίας παλεύει καθημερινά να βρει έστω και ένα πελάτη.
«Μερικές φορές ο άνδρας μου δουλεύει», λέει η Wafaa και συνεχίζει: «Άλλες πάλι γυρίζει σπίτι με άδεια χέρια. Μερικές φορές τρώμε κάτι αλλά υπάρχουν φορές που δεν μπορεί να μας προσφέρει τίποτα».
Ο υποσιτισμός θερίζει τα παιδιά στην Υεμένη
Η αποσύσνθεση του συστήματος
Αυτή είναι μια μαρτυρία οικογένειας στην Υεμένη η οποία υποφέρει από τον εμφύλιο πόλεμο που έχει ξεσπάσει εδώ και δύο χρόνια και έχει οδηγήσει στην πείνα και την εξαθλίωση πάνω από το μισό πληθυσμό με τα περισσότερα από τα θύματα να είναι τα παιδιά.
Συγκεκριμένα πριν από λίγους μήνες ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει ότι 14 εκατ. άνθρωποι στην Υεμένη -σχεδόν ο μισός πληθυσμός- λιμοκτονούν, ενώ περισσότερα από 370.000 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα.
Το 50% των ιατρικών εγκαταστάσεων δεν λειτουργεί πλέον. Μερικές έχουν βομβαρδιστεί και άλλες έχουν σταματήσει, επειδή δεν υπάρχει χρηματοδότηση.
Στη χώρα δεν υπάρχουν υποδομές. Κτίρια και γέφυρες έχουν καταρρεύσει από τους βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις να είναι πολύ δύσκολες
Δρόμοι και γέφυρες έχουν καταρρεύσει από τις επιθέσεις, καθιστώντας την παράδοση βοήθειας ακόμη πιο δύσκολη.
Η ροή των ενισχύσεων πραγματοποιείται από επαναστάτες που θέλουν να ελέγχουν τη διανομή της. Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον τομέα της υγείας, δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες.
Φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) προσπαθούν να ανακουφίσουν τον πληθυσμό που υποφέρει, αλλά και αυτό είναι ένα τεράστιο έργο με περιορισμένους πόρους.
Τα περισσότερα παιδιά ακόμα και όταν γίνονται 2-3 ετών υποφέρουν από ίκτερο λόγω της έλλειψης τροφής
Ο επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ, Colette Gadenne, που βρίσκεται στο νοσοκομείο Hajjah λέει: «Υπάρχει ένα σύστημα, επισιτιστικά κέντρα, προγράμματα διατροφής, αλλά είναι πολύ δύσκολο για πολλές οικογένειες να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά και να πάνε σε κάποιο από αυτά τα κέντρα για βοήθεια. Το όλο σύστημα πραγματικά καταρρέει, τα νοσοκομεία κλείνουν, γι ‘αυτό είναι αδύνατο να δούμε πώς αυτή η χώρα, θα μπορέσει να “αναρρώσει” καθώς βυθίζεται καθημερινά».
Η καθημερινότητα των κατοίκων
Αυτό που συναντάς στους δρόμους είναι αγρότες στην αγορά η οποία έχει βομβαρδιστεί, παιδιά υποσιτισμένα να γυρνούν στους δρόμους αναζητώντας τροφή.
Στα χωριά, οι κάτοικοι ζουν στην εξαθλίωση πεθαίνουν από την πείνα και τις ασθένειες και δεν μπορούν να φτάσουν σε κάποιο νοσοκομείο. Οι άνθρωποι πλησιάζουν τους ξένους επισκέπτες, με την ελπίδα ότι θα τους βοηθήσουν.
Ένα αγόρι μετέφερε την άρρωστη αδελφή του. Ένας γέρος, ζητιάνευε και γύρω του είχαν συγκεντρωθεί τα τέσσερα πεινασμένα εγγόνια του.
«Χρειαζόμαστε βοήθεια και θεραπεία. Οποιαδήποτε θεραπεία. Χρειαζόμαστε φάρμακα. Εάν μπορείτε να μας δώσει οποιαδήποτε φάρμακα», παρακαλούν οι κάτοικοι όποιον βλέπουν μπροστά τους.
Για μέρες ολόκληρες τα παιδιά δεν πίνουν ούτε νερό
Η έλλειψη καθαρού νερού έχει βαθύνει την κρίση και έχει ξεσπάσει επιδημία χολέρας. Υπάρχουν περιπτώσεις πνευμονίας και οξείας διάρροιας, οι οποίες είναι καταστροφικές για τα παιδιά.
Η κρίση στην Υεμένη έχει επισκιαστεί από τους πολέμους στη Συρία και το Ιράκ. Μόλις το 50% της χρηματοδότησης που προορίζονταν για τη χώρα δεν παραδόθηκε.
O OHE κατηγορεί τον ανεπτυγμένο κόσμο για αδιαφορία
Ο ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ στη χώρα, Jamie McGoldrick, είναι σαφώς εξοργισμένος από τη διεθνή ανταπόκριση.
Ο πολιτισμένος κόσμος κάνει τα στραβά μάτια και δεν αδιαφορεί για την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα
«Η πολιτική κατάσταση στην Υεμένη έχει ξεπεράσει την ανθρωπότητα. Η ανθρωπότητα δεν λειτουργεί πια εδώ. Ο κόσμος κάνει τα στραβά μάτια για το τι συμβαίνει στην Υεμένη … Δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους για την κρίση που έχει ξεσπάσει», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Περισσότεροι 17.000 άνθρωποι ζουν σε καταφύγια από μουσαμά, άχυρο και λάσπη και αναγκάζονται να μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο».
Ο εμφύλιος στην Υεμένη
Ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη ξεκίνησε το 2015 μεταξύ δύο παρατάξεων που ισχυρίζονται ότι αποτελούν την κυβέρνηση της Υεμένης, μαζί με τους υποστηρικτές και τους συμμάχους τους. ότιοι αυτονομιστές και δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση του Αμπντ Ραμπ Μανσούρ Χαντί, που εδρεύει στο Άντεν, συγκρούονται με τις δυνάμεις των Χούτι και δυνάμεις πιστές στον πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ. Την ίδια στιγμή, η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε έχουν επίσης διεξάγει επιθέσεις, με την Αλ-Κάιντα να ελέγχει τμήματα της επικράτειας στην ενδοχώρα και κατά μήκος των ακτών.
πηγή: bbc