Γερμανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίζει για το ακροδεξιό κόμμα NPD

361

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αναμένεται να απορρίψει σήμερα μια ιστορική προσπάθεια από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της χώρας να απαγορεύσουν το ακροδεξιό Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (NPD), το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την κρατική υπηρεσία πληροφοριών ως ρατσιστικό και αντισημιτικό, ανέφεραν νομικές πηγές.

Η απόφαση αναμένεται ενώ αυξάνεται η δημόσια υποστήριξη των ακροδεξιών ομάδων λόγω της διαφωνίας με το κύμα μεταναστών στη χώρα. Η κήρυξη όμως ενός κόμματος ως εκτός νόμου είναι δύσκολη απόφαση στη Γερμανία, εν μέρει λόγω της μνήμης απο το καθεστώς που συνέθλιβε κάθε διαφωνία κατά την ναζιστική εποχή και στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ίδιες οι δηλώσεις του NPD δείχνουν την αντίθεση του κόμματος σε αρχές που ενσωματώνονται στο γερμανικό σύνταγμα, αλλά η απόφαση βασίζεται στο αν το κόμμα αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία στη Γερμανία ή όχι.

Αυτό είναι δύσκολο να αποδειχθεί, καθώς το κόμμα έχει αποτύχει να εκμεταλλευτεί τη μεταναστευτική κρίση, πράγμα το οποίο υποδεικνύει την αδυναμία του ως πολιτικής δύναμης, ενώ η υποστήριξη για το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει εκτοξευτεί στο 15%, σε μερικές δημοσκοπήσεις.

“Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι το δικαστήριο δεν θα απαγορεύσει το Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα”, είπε ο Όσκαρ Νίντερμαγιερ, καθηγητής πολιτικής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας αναφέρει ότι το NPD, το οποίο ιδρύθηκε το 1964, έχει περίπου 5.000 μέλη – σε μιά χώρα με 82 εκατομμύρια κατοίκους – και διασυνδέσεις με βίαιους νεοναζιστές. Αρκετά στελέχη του έχουν καταδικαστεί για άρνηση του Ολοκαυτώματος ή υποκίνηση εγκλημάτων, αλλά το κόμμα αρνείται κάθε κατηγορία για συμμετοχή σε βίαιες πράξεις.

Ποτέ δεν έχει κερδίσει αρκετές ψήφους για να μπει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο ενώ τον Σεπτέμβριο πέρσι απώλεσε την τελευταία του θέση σε περιφερειακή βουλή, παρότι αντιπροσωπεύεται σε δημοτικά συμβούλια.

Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μόνο δύο γερμανικά κόμματα έχουν απαγορευτεί, το 1952 το Κόμμα Σοσιαλιστικού Ράιχ, που διαδέχθηκε τους ναζιστές του Χίτλερ, και το 1956 το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δυτική Γερμανία.

“Η νομική μου πρόβλεψη είναι ότι δεν θα υπάρξει απαγόρευση. Η πολιτική μου απαίτηση είναι ότι κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να ξεφορτωθεί τον ακροδεξιό λαϊκισμό ή τον ακροδεξιό εξτρεμισμό με μία απαγόρευση. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο συλλογικά”, έγραψε στον γερμανικό ειδησειογραφικό οργανισμό Die Zeit η βουλετής των Πράσινων και δικηγόρος, Ρενάτε Κίναστ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ