Επενδύσεις 100 δισ. δολαρίων από την ΕΤΕπ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

452

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εμμείνει στον στόχο της για επενδύσεις ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσα στην επόμενη πενταετία, για δράσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της, «οι συνεισφορές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η ΕΤΕπ είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν οι χώρες να επιτύχουν τους στόχους τους βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η παγκόσμια μέση αύξηση της θερμοκρασίας να συγκρατηθεί σε πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα».

Επίσης, έκανε γνωστό ότι ήδη έχει ξεπεράσει τον συνολικό ετήσιος στόχο της χρηματοδότησης για το κλίμα και μάλιστα για έβδομη συνεχή χρονιά, προσφέροντας πάνω από 19 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών χορηγήσεων της Τράπεζας για το 2016.

Προκειμένου να στηρίξει τη Συμφωνία των Παρισίων, η ΕΤΕπ έχει ήδη δεσμευτεί να αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις της για έργα σε αναπτυσσόμενες χώρες, τόσο για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όσο και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην αλλαγή του κλίματος στο 35% του συνολικού δανεισμού μέχρι το 2020.

Σημειώνεται, ότι η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί βιώσιμα έργα σε περισσότερες από 160 χώρες και δρα ως καταλύτης για την κινητοποίηση της ιδιωτικής χρηματοδότησης για την κλιματική δράση.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, το περασμένο έτος η ΕΤΕπ άντλησε με επιτυχία 66,4 δισ. ευρώ από επενδυτές σε όλον τον κόσμο, ενώ παραμένει ο μεγαλύτερος εκδότης πράσινων ομολόγων, συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ από το 2007.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ