Η επανάκτηση του ελέγχου των συνόρων κεντρικό μέλημα της στρατηγικής για το Brexit

157

Τις προτεραιότητες της εξόδου θα παρουσιάσει σήμερα η Τερέζα Μέι

Τις δώδεκα προτεραιότητές της για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι, σε ομιλία της σε ξένους διπλωμάτες και την ομάδα εξόδου της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Telegraph, η Μέι δεν θα επιδιώξει συμφωνία που θα αφήσει τη Βρετανία «μισή μέσα, μισή έξω» από την ΕΕ, ενώ δεν αναμένεται να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με την τελωνειακή ένωση.

«Επιδιώκουμε μία νέα και ισότιμη συνεργασία, μεταξύ ανεξάρτητης, αυτοδιοικούμενης, παγκόσμιας Βρετανίας και των φίλων και συμμάχων μας στην ΕΕ» αναμένεται να πει η Μέι, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία έγραψε ότι θα ξεκαθαρίσει ότι η Βρετανία αποσύρεται από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

«Όχι μερική συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή συνδεδεμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή οτιδήποτε μας αφήνει μέσα κατά το ήμισυ και έξω κατά το ήμισυ. Δεν επιδιώκουμε να υιοθετήσουμε ένα μοντέλο που ήδη χρησιμοποιούν άλλες χώρες. Δεν επιδιώκουμε να κρατήσουμε τμήματα της συμμετοχής μας στην ΕΕ καθώς αποχωρούμε» αναμένεται να τονίσει, σύμφωνα με την Telegraph. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι η πρωθυπουργός θέλει να θέσει την επανάκτηση του ελέγχου των συνόρων της χώρας ως κεντρικό μέλημα της στρατηγικής της για το Brexit.

Σε αντίγραφο αποσπασμάτων της ομιλίας της που δόθηκε στα ειδησειογραφικά μέσα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, δεν αναφέρονται λεπτομέρειες για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ ή ποιες ακριβώς θα είναι οι 12 προτεραιότητές της.

Η ΕΕ είναι πιθανό να επιμείνει στην ελευθερία κίνησης των υπηκόων χωρών-μελών της με αντάλλαγμα την πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, ενώ πολλοί από τους Βρετανούς ψηφοφόρους ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας ακριβώς ώστε να μπορέσουν να περιορίσουν την είσοδο μεταναστών.

Η Μέι αναμένεται να πει ότι θέλει την Βρετανία να καταστεί «μεγάλο, παγκόσμιο εμπορικό έθνος» του οποίου η δράση θα εξαπλώνεται πέρα από τα όρια της Ευρώπης, για να οικοδομήσει σχέσεις με άλλες χώρες του κόσμου.

newsbeast.gr