Με …επιτόκια πιστωτικής κάρτας πληρώνουν μισό εκατομμύριο Έλληνες την εφορία

155

Πολλοί επέλεξαν τις κάρτες για εξόφληση με άτοκες δόσεις, ενώ άλλοι επειδή δεν είχαν άμεσα διαθέσιμα τα χρήματα για να πληρώσουν την εφορία

Τρεις στους δέκα κατόχους πιστωτικών καρτών την χρησιμοποιούν για να πληρώσουν όχι μόνον για να αγοράζουν όσα χρειάζονται για να ζήσουν, αλλά για να πληρώνουν τις οφειλές τους από παλαιούς και νέους φόρους, επωμιζόμενοι και τα ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια με τις οποίες χρεώνονται οι πιστώσεις.

Σύμφωνα με στέλεχη των τραπεζών, κατά το 2016 περίπου 450.000 κάτοχοι πιστωτικών καρτών έκαναν χρήση των πιστωτικών καρτών τους για να πληρώσουν περίπου μισό δισ. μόνον για εξόφληση των φόρων τους. Ο αριθμός τους θα ήταν και μεγαλύτερος, εάν είχαν και άλλοι διαθέσιμο περιθώριο πίστωσης και δεν το είχαν εξαντλήσει.

Πολλοί επέλεξαν τις κάρτες για εξόφληση με άτοκες δόσεις, ενώ άλλοι επειδή δεν είχαν άμεσα διαθέσιμα τα χρήματα για να πληρώσουν την εφορία. Όσοι πάντως στην πορεία δεν μπόρεσαν να εξοφλήσουν εγκαίρως τις δόσεις τους, επιβαρύνονται πλέον και με τα υψηλά επιτόκια (από 10% – 20% το χρόνο) πληρώνοντας τουλάχιστον την ελάχιστη καταβολή (2%-3%) κάθε μήνα.

Συνολικά στην τελευταία τετραετία υπολογίζεται ότι με τον τρόπο αυτόν το δημόσιο εισέπραξε άμεσα από τις τράπεζες περί τα 2 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται δηλαδή ότι κάθε χρήστης πιστωτικών καρτών πλήρωνε περί τα 300 ευρώ το μήνα στις τράπεζες για λογαριασμό της εφορίας.

Τα χρήματα αυτά όμως έλειψαν από τα νοικοκυριά σε μια περίοδο που σπανίζουν οι πηγές χρηματοδότησης, αλλά και από την αγορά, καθώς αφαιρέθηκαν από την καταναλωτική πίστη και τους τζίρους των επιχειρήσεων.