Με μπόνους 15.000 ευρώ οι συναινετικές αποχωρήσεις στη ΔΕΗ

490

Τον δρόμο για την έξοδο από την Επιχείρηση εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και εξακολουθούν να εργάζονται ανοίγει η ΔΕΗ, αρχής γενομένης από το 2017 και για έναν αριθμό 200 εργαζομένων. Το σχετικό σχέδιο της διοίκησης συζητήθηκε χθες στο Δ.Σ. της Επιχείρησης, ενώ οι οριστικές αποφάσεις, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ θα ληφθούν στη συνεδρίαση της 17ης Ιανουαρίου. Στόχος είναι η συναινετική αποχώρηση των εργαζομένων και για τον σκοπό αυτό η ΔΕΗ θα δώσει ως κίνητρο αποζημίωσης ποσό ύψους 15.000 ευρώ που προβλέπει η νομοθεσία για τις αποχωρήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το θέμα συζητήθηκε τόσο με τη ΓΕΝΟΠ όσο και με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. Η ΓΕΝΟΠ δείχνει να κατανοεί το πρόβλημα της ανανέωσης του προσωπικού της ΔΕΗ από άτομα νεότερης ηλικίας και υψηλότερων δεξιοτήτων και τάσσεται υπέρ του συγκεκριμένου προγράμματος, προτείνοντας στη διοίκηση μια αναπροσαρμογή προς τα πάνω της αποζημίωσης για ενίσχυση του κινήτρου αποχώρησης. Χρήση του συναινετικού προγράμματος αποχώρησης με μια αυξημένη αποζημίωση σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ θα μπορούσαν να κάνουν σε μια διετία μέχρι και 1.000 εργαζόμενοι.

Ο σχεδιασμός της ΔΕΗ, πάντως, σε αυτή τη φάση αφορά 200 άτομα που κατοχύρωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2016 και όσους κατοχυρώσουν αντίστοιχο δικαίωμα στο μέλλον. Καθένας από τους 200 προς αποχώρηση εργαζομένους κοστίζει στη ΔΕΗ περί τις 5.500 ευρώ τον μήνα (συμπεριλαμβανομένων εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών). Μέχρι τη συνεδρίαση της 17ης Ιανουαρίου θα αναζητηθεί η νομική φόρμουλα προκειμένου να εφαρμοστεί το σχέδιο ως μια μορφή εθελουσίας εξόδου και να μην ενεργοποιηθούν οι διατάξεις περί ομαδικών απολύσεων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ