Πώς τα «κόκκινα» δάνεια αλλάζουν την αγορά Real Estate

327

 

Ξενοδοχεία και ακίνητα από ”κόκκινα” δάνεια των ελληνικών τραπεζών είναι οι δύο κατηγορίες ακινήτων στην Ελλάδα, οι οποίες μπορούν να προσελκύσουν και παρουσιάζουν αυτή την στιγμή μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους επενδυτές από το εξωτερικό. Η ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων παραμένει ενδιαφέρον επενδυτικός προορισμός, ωστόσο για επενδυτές υψηλού ρίσκου.

Τα στοιχεία προέρχονται από την εταιρεία συμβούλων ακινήτων NAI Hellas, που εκπροσωπεί τη διεθνή εταιρεία συμβούλων ΝΑΙ Global στην ελληνική αγορά και εντάσσεται στην τελευταία έρευνα για την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων της NAI Global.

Οπως επισημαίνεται στην έρευνα, οι υψηλές αποδόσεις που ζητούν οι επενδυτές στην ελληνική αγορά ακινήτων αντικατοπτρίζουν τον υψηλό ”αντιληπτό” κίνδυνο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Σε αυτό συμβάλλουν οι συνεχόμενες αλλαγές του φορολογικού καθεστώτος, η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, η έλλειψη ρευστότητας αλλά και η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων που συνεπάγεται και τη μη ύπαρξη τραπεζικής χρηματοδότησης. Οι περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες πάντως φαίνονται στο κομμάτι του τουρισμού, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να εστιάζει τόσο σε αστικά ξενοδοχεία όσο και resorts.

Για το λόγο αυτό λοιπόν παρατηρείται και σημαντική μείωση στις επενδύσεις στη χώρα μας που από 1,1 δισ. ευρώ ευρώ το 2014 έχουν πέσει στα 620 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ το 2016 υπολογίζονται στα 440 εκατ. ευρώ. Το 2012 ήταν η χειρότερη χρονιά της τελευταίας πενταετίας αν ληφθεί υπόψη ότι οι εγχώριες επενδύσεις ήταν λίγο χαμηλότερα των 250 εκατ. ευρώ.

NAI

Δεδομένης πάντως της αναμενόμενης σταθεροποίησης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της επακόλουθης μείωσης των αποδόσεων, δημιουργούνται ευκαιρίες για σημαντική αύξηση κεφαλαίου για τους επενδυτές που θα προχωρήσουν σήμερα σε μια επένδυση στην Ελλάδα.

Οι αποδόσεις ανά κατηγορία ακινήτων

Σύμφωνα με την NAI Hellas, ενδιαφέρον καταγράφεται και για γραφειακούς χώρους πρώτης κατηγορίας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αλλά και για ακίνητα logistics. Στην αγορά γραφείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τα μισθώματα μειώθηκαν από το 2008 κατά περίπου 40%, ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια η αγορά παρουσιάζει σταθεροποιητική τάση και αναμένεται σταδιακά να ανακάμψει δεδομένων και των προβλέψεων για άνοδο του ΑΕΠ και της απασχόλησης το 2017.

Οι αποδόσεις που ζητούν οι επενδυτές για πρώτης κατηγορίας γραφειακούς χώρους στην Αθήνα φθάνουν το 8,25%, 2,25% υψηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου που φθάνει το 6%. Οι αποδόσεις για την αντίστοιχη κατηγορία γραφειακών χώρων στην Γενεύη ανέρχονται στο 2,90%, στην Κοπεγχάγη, στη Στοκχόλμη και στο Λονδίνο στο 3,75% και στο Βερολίνο στο 3,9%, ενώ τις υψηλότερες αποδόσεις καταγράφουν η Μόσχα (10,8%) και η Τιφλίδα (10%).

NAI1

NAI2

Στην αγορά ακινήτων logistics, τα μισθώματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα όμως τα ποσοστά πληρότητας, ειδικά για ακίνητα πρώτης κατηγορίας άνω των 5.000 τ.μ. αυξάνονται καθώς αυξάνεται και η ζήτηση για τέτοιου είδους ακίνητα. Οι αποδόσεις για πρώτης κατηγορίας ακίνητα logistics φθάνουν στο 11,50% στην Αθήνα, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να φθάνει το 8,05% και τις χαμηλότερες αποδόσεις να καταγράφονται στο Λονδίνο (4,25%) και στο Βερολίνο (5,40%).

NAI3

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι οι αποδόσεις γραφειακών χώρων στην Ελλάδα πριν το 2008 ήταν κάτω από 6,5% (ήτοι 1,75% χαμηλότερες συγκριτικά με σήμερα), ενώ για τα ακίνητα logistics ήταν κάτω από 9% (ήτοι 2,5% χαμηλότερες συγκριτικά με σήμερα).

newmoney