Ψηφίστηκε μετά από σύγκρουση το πόρισμα για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ – Οδεύει προς τον Άρειο Πάγο

477

 

Το δρόμο προς την Ολομέλεια- και όχι μόνο- όπου την Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί πήρε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. Το κείμενο μαζί με τις παρατηρήσεις- γνώμες των κομμάτων της αντιπολίτευσης ψηφίστηκε τελικά μέσα σε κλίμα έντασης με ψήφους 12 υπέρ, 8 κατά και 2 παρών, δίνοντας με τον τρόπο αυτό και τον τόνο της αντιπαράθεσης του επόμενου διαστήματος.

Ωστόσο με έτερη ψηφοφορία και παρά την αντίδραση της ΝΔ που δήλωσε πως συμφωνεί επί της αρχής αλλά δεν συναινεί λόγω αναρμοδιότητας, αποφασίστηκε το πόρισμα να σταλεί και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για περεταίρω διερεύνηση.

Πάντως στο μόνο το οποίο συμφώνησαν τα κόμματα είναι πως από τις εργασίες της επιτροπής δεν προέκυψαν ευθύνες ποινικού χαρακτήρα για πολιτικά πρόσωπα. Από κει και πέρα όμως, ο τρόπος και ο τόνος με τον οποίο αντιμετώπισαν τα συμπεράσματα των ακροάσεων, τραπεζικών στελεχών και επιχειρηματιών των μίντια, διέφερε κατά πολύ: Η μεν πλειοψηφία μίλησε για ξεκάθαρες ευθύνες που ενδεχομένως θα φανούν στην περεταίρω εισαγγελική έρευνα, η δε μειοψηφία (ΝΔ-ΔΗΣΥ) ότι καταρρίφθηκε η μυθοπλασία περί του «τριγώνου της διαπλοκής».

« Όλα αυτά είναι τυχαία και άρχισαν να δίνουν δάνεια οι τράπεζες σε ΜΜΕ; Βγήκατε στα παράθυρα και στο κλαδί να μας πείτε ότι δεν υπάρχει διαπλοκή στην Ελλάδα; Δώστε τώρα απαντήσεις!», δήλωσε σε έντονο ύφος ο εισηγητής της πλειοψηφίας Σπύρος Λάππας και πρόσθεσε: «βγείτε και πείτε με ειλικρίνεια για τα χρέη σας αλλιώς αυτή η κατάρα θα σας κυνηγά! Διαβάστε τις καταθέσεις των μαρτύρων! Έχετε θράσος να μας λέτε ότι δεν υπήρξε διαπλοκή στη χώρα». Ακόμα, σημείωσε με νόημα πως το ζήτημα του πορίσματος είναι ανοιχτό στη Δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα πρέπει να αποκλείετε να λαλήσουν πολλοί».

Από τη πλευρά της ΝΔ, ο Νότης Μηταράκης έκανε λόγο περί ένδειας επιχειρημάτων στη πλειοψηφία και σημείωσε ότι από τις εργασίες της επιτροπής δεν επιβεβαιώθηκε συστημικό πρόβλημα στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ ούτε το «τρίγωνο της διαπλοκής». « Υπάρχει τρίγωνο διαπλοκής στον ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε με νόημα και εξηγώντας το σκεπτικό του αναφέρθηκε στην offshore της Αυγής, την επιστολή του πρωθυπουργού που «ζητά παρέκκλιση της τραπεζικής πίστης» αλλά και διπλή εκχώρηση της κρατικής επιχορήγησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΝΔ δέχεται εντονότατη πίεση από τις τράπεζες που αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στις σχέσεις τους», είπε.

« Η ομιλία του κ. Λάππα θύμισε το παρελθόν, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, πέταγε το σπόρο της δημαγωγίας και έπιανε», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αντιδρώντας στην τοποθέτηση του εισηγητή της πλειοψηφίας και πρόσθεσε: «δεν ρίχνει φως στην εξεταστική αλλά σκοτάδι, σκιές»

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε «υποτιθέμενο» το τρίγωνο της διαπλοκής και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑπως επιχειρεί να πείσει ότι οι πολιτικές πλειοψηφίες της μεταπολίτευσης ήταν «κάλπικες».

Ακόμα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε τους καναλάρχες ότι χρέωσαν με 1,3 δις τους πολίτες, ενώ ο Μ. Γεωργιάδης της ΕΚ δήλωσε πως «διαπλοκή υπάρχει και το γνωρίζουμε όλοι». Από τη ΧΑ, ο Ηλ. Κασιδιάρης ήταν ο μόνος που διείδε ξεκάθαρες ποινικές ευθύνες όλων των πρωθυπουργών και των υπουργών Οικονομικών από τη περίοδο Σημίτη και ύστερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το τελικό κείμενο του πορίσματος των 965 συνολικά σελίδων, με την εισήγηση της πλειοψηφίας και τις εκπεφρασμένες γνώμες των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα συζητηθεί στην Ολομέλεια με τη διευρυμένη διαδικασία με τη συμμετοχή πιθανότατα των πολιτικών αρχηγών.

Διαβάστε το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα της ΝΔ​

Διαβάστε το πόρισμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Διαβάστε το πόρισμα του ΚΚΕ

newpost.gr