Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ εκτιμούν ότι το χρέος της Ελλάδας θα εκτιναχθεί στο 275% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 – Ζητούν από τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε γενναιόδωρη αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο
Τον «εκρηκτικό» χαρακτήρα του ελληνικού χρέους τονίζουν στην έκθεσή τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (Debt Sustainability Analysis) οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ. Η έκθεση του ΔΝΤ θα παρουσιαστεί επισήμως προς εξέταση στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των «Financial Times», σε μία ακόμη διαρροή που βλέπει το φως της δημοσιότητας και φυσικά ούτε επιβεβαιώνεται αλλά ούτε και διαψεύδεται από το ίδιο το Ταμείο, θα πρέπει να υπάρξει «σαφής ανακούφιση του ελληνικού χρέους», το οποίο χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και μάλιστα η εικόνα του δεν αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη και εάν εφαρμοστούν οι επιπλέον μεταρρυθμίσεις που προτείνει το ίδιο το Ταμείο!!
Πέραν όλων των άλλων το βασικό πρόβλημα που δημιουργεί η παραπάνω εκτίμηση είναι ότι, με δεδομένο τον κανονισμό του, το ΔΝΤ ακόμη και εάν το επιθυμεί δεν μπορεί να έχει ουσιαστική (σ.σ.: παροχή κεφαλαίων) συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο θα επιφέρει το λιγότερο αναστάτωση σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης και κυρίως στο Βερολίνο.
«Ακόμη και με τις φιλόδοξες πολιτικές που έχουν συμφωνηθεί προς εφαρμογή, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από το πρόβλημα του χρέους», υπογραμμίζεται στην έκθεση και προστίθεται ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να προχωρήσουν σε μία γενναιόδωρη αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο».
Βάσει των εκτιμήσεων του ΔΝΤ το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 170% του ΑΕΠ έως το 2020, θα «υποχωρήσει» στο 164% έως το 2022 αλλά κατόπιν «θα καταστεί κε νέου εκρηκτικό φθάνοντας στο 275% του ΑΕΠ έως το 2060»!
Παράλληλα, όμως, οι οικονομολόγοι του Ταμείου σπεύδουν να αποδεχθούν «τις σκληρές θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες» και ζητούν εκ νέου χαλάρωση των σκληρών δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί από τους Ευρωπαίους στο τρίτο Μνημόνιο. Παραμένουν σταθεροί στις αντιλήψεις τους για την άμεση ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα και βελτιώσεων στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό της χώρας αλλά και στο ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τους λιγότερο προνομιούχους.
Όμως, όπως άλλωστε υπογραμμίζεται και στο δημοσίευμα των «FT», το χρέος παραμένει ένα «λεπτό πολιτικό ζήτημα» κυρίως για τη Γερμανία και μάλιστα σε μία περίοδο όπου η Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δύσκολη εκλογική διαδικασία.
Την ίδια ώρα, βέβαια, οι Ευρωπαίοι θεωρούν απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ, όπως τονίστηκε και από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πρόσφατο Eurogroup. «Ορισμένα κράτη-μέλη θεωρούν απόλυτα απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Το μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη έγκειται και στο γεγονός ότι το 2017 αποτελεί έτος εκλογών, αρχής γενομένης από την Ολλανδία (στις 15 Μαρτίου) και ακολούθως σε Γαλλία (ο δεύτερος και καθοριστικός γύρος στις αρχές Μαΐου) και φυσικά στη Γερμανία (στις 24 Σεπτεμβρίου).
Δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι το θέμα του χρέους και η διαμάχη μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για το όλο ζήτημα μπορεί να οδηγήσει σε εκτροχιασμό το ελληνικό πρόγραμμα και φυσικά σε αποσταθεροποίηση της Ελλάδας.
PROTOTHEMA