Οι αλλαγές, που αναμένεται να συζητηθούν στη βουλή την επόμενη εβδομάδα, δίνουν το δικαίωμα στην αστυνομία να κλείσει τα σύνορα στους περισσότερους μετανάστες για σύντομο χρονικό διάστημα εάν το κοινοβούλιο αποφανθεί ότι είναι αναγκαίο για λόγους ασφάλειας
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, η κύρια οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ήπειρο, κάλεσε τη βουλή της Σλοβενίας να απορρίψει ορισμένες νομικές τροπολογίες που επηρεάζουν μετανάστες και οι οποίες συμπεριλαμβάνονται σε ένα πακέτο τροποποιήσεων που είχε προτείνει η κυβέρνηση στις αρχές του μήνα.
Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του σλοβενικού κοινοβουλίου, ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς είπε ότι τροπολογίες οι οποίες “αντιβαίνουν διεθνείς νόμους και υπονομεύουν ανθρώπινα δικαιώματα” θα πρέπει να απορρίπτονται.
Οι αλλαγές, που αναμένεται να συζητηθούν στη βουλή την επόμενη εβδομάδα, δίνουν το δικαίωμα στην αστυνομία να κλείσει τα σύνορα στους περισσότερους μετανάστες για σύντομο χρονικό διάστημα εάν το κοινοβούλιο αποφανθεί ότι είναι αναγκαίο για λόγους ασφάλειας.
Ο Μούιζνιεκς όμως τόνισε ότι τα κράτη “θα πρέπει να εγγυώνται ότι οι μετανάστες, συμπεριλαμβανόμενων και των αιτούντων άσυλο, στα εδάφη τους καθώς και στα σύνορά τους, έχουν αποτελεσματική πρόσβαση σε μια διαδικασία που τους επιτρέπει να προβάλλουν λόγους για να μην τους αρνηθεί η είσοδος ή για να μην επιστραφούν” στις χώρες τους.
Από την άλλη πλευρά, ο επίτροπος του Συμβουλίου χαιρέτησε μια τροπολογία σύμφωνα με την οποία ιδρύεται ειδικό Γραφείο Μετανάστευσης στη Σλοβενία για τον συντονισμό της πολιτικής για τους μετανάστες.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσεράρ είπε χθες ότι η χώρα θέλει να αποφύγει την επανάληψη του εξαμηνιαίου κύματος μεταναστών που διέσχισαν τα εδάφη της και το οποίο έληξε τον Μάρτιο του 2016 όταν οι χώρες στα νότια σύνορά της έκλεισαν τις πόρτες, κλείνοντας την επονομαζόμενη “βαλκανική οδό” προς τη δυτική Ευρώπη.
Στους έξι αυτούς μήνες, σχεδόν 500.000 μετανάστες διέσχισαν τη Σλοβενία, τη μικρότερη χώρα στην πορεία των μεταναστών μέσω των Βαλκανίων.
PROTOTHEMA