Ισχυρή προσωπικότητα. Πολύγλωσσος. Γνώστης της πολιτικής και κυρίως της μικροπολιτικής των Βρυξελλών και άνθρωπος που κατέχει την τέχνη του να μιλάει πολύ, χωρίς να λέει τίποτα. Αυτά είναι με λίγα λόγια τα -σημαντικά- προσόντα του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, του πρώτου Ιταλού που αναλαμβάνει την προεδρία του Σώματος από το 1979. Σε μια απίστευτη διαδικασία, με ίντριγκες, παρασκήνιο, παράταιρες συμμαχίες και προδοσίες που δικαιολογούν απόλυτα τον όρο «βυζαντινισμός», έγινε ο πρώτος Ιταλός που κατάφερε να κερδίσει μια «Πύρρειο Νίκη».
Τα χαρακτηριστικά αυτά του κ. Ταγιάνι θα φάνταζαν ιδανικά για έναν ακόμα πολιτικό, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως το αντίθετο του απερχόμενου Προέδρου Μάρτιν Σουλτς. Το ερώτημα που απασχολεί πολλούς σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο είναι ποιον ρόλο θα μπορέσει να κρατήσει στην παρούσα κατάσταση.
Ο Αντόνιο Ταγιάνι πανηγυρίζει την νίκη του
Όπως δήλωσε στο protothema.gr ευρωβουλευτής από τους Φιλελεύθερους και Δημοκράτες, «η Ε.Ε. βιώνει από το 2010 μέχρι σήμερα πολλές και ποικίλες κρίσεις. Ίσως η Ε.Ε. να μπορούσε να διαχειριστεί κάθε μια κρίση ξεχωριστά. Το 2017 φαντάζει όμως ως ένα κομμάτι κλασικής μουσικής. Ως το Μπολερό του Ραβέλ, όπου κάθε όργανο μπαίνει ξεχωριστά και δημιουργεί σταδιακά ένα αρμονικό κρεσέντο. Μπορεί η Ε.Ε. να αντέξει ένα κρεσέντο κρίσεων»;
Ο κ. Ταγιάνι είναι ένας κομψός Ρωμαίος ο οποίος γνωρίζει τον Ραβέλ και τον Ιμπρεσιονισμό. Με σπουδές στα νομικά, πρώην αξιωματικός της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας, εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε ΜΜΕ του Σίλβιο Μπερλουσκόνι πριν αναλάβει τη θέση του εκπροσώπου Τύπου στο κόμμα Forza Italia του Καβαλιέρε. Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μιλάει άπταιστα τέσσερις γλώσσες. Πέντε, αν συνυπολογίσουμε και τα… αρχαία ελληνικά!
Ίσως αυτή η γλωσσομάθεια να του δίνει το πλεονέκτημα να μιλάει πολύ, χωρίς να λέει τίποτα το ουσιώδες. Ως άλλος «Οδυσσέας», που είναι ο αγαπημένος του ήρωας από τα ομηρικά έπη, ο Αντόνιο Ταγιάνι γνώριζε πάντοτε πότε να κολακεύει και πότε να κλείνει τα αυτιά του στις Σειρήνες της πολιτικής. Ο «αντι – Σουλτς», όπως έχει χαρακτηρισθεί από πολλούς σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, δεν ήταν ποτέ το πουλέν του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πορεία του «ανθρώπου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι», (καθόλου κολακευτικό παρατσούκλι) από απλός Ευρωβουλευτής, μέχρι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εν τέλει την προεδρία του Κοινοβουλίου, αρκεί για μια ξεχωριστή σελίδα, στην μικρή ιστορία της Ε.Ε., σε αυτήν την πρωτόγνωρη διαδικασία που οδήγησε στην εκλογή του και μάλιστα για μόλις 2,5 χρόνια μετά από και τους τέσσερις γύρους που προβλέπει η διαδικασία – μια χαοτική διαδικασία του Ευρωκοινοβουλίου, του μοναδικού άμεσα εκλεγμένου οργάνου της Ε.Ε.
Ποιος είναι o νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου
Ο Ταγιάνι γεννήθηκε στη Ρώμη στις 4 Αυγούστου 1953. Υπήρξε αξιωματικός της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ειδικός απεσταλμένος στον Λίβανο, τη Σοβιετική Ένωση και τη Σομαλία, ενώ υπήρξε Διευθυντής του γραφείου της εφημερίδας «Il Giornale» στη Ρώμη. Από το 2014 είναι Μέλος της Επιτροπής Προεδρίας της Forza Italia. Από 1994 μέχρι το 2008 ήταν Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη συνέχεια Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τομέα αρμοδιότητας τις μεταφορές. Από το 2014 μέχρι και σήμερα που εξελέγη πρόεδρος, ήταν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο «La Sapienza» στη Ρώμη.
Ο Αντόνιο Ταγιάνι με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς
Αν δεν υπήρχε η Ελλάδα, θα «ήμασταν βάρβαροι ή ειδωλολάτρες»
Tα επόμενα 2,5 χρόνια, όσο θα διαρκέσει η θητεία του κ. Ταγιάνι, η Ελλάδα έχει αποκτήσει, αν όχι έναν σύμμαχο, τουλάχιστον έναν θαυμαστή της αρχαίας μας φιλολογίας, καθώς ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μιλάει εκτός από ιταλικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και αρχαία Ελληνικά. Η μητέρα αυτού του Ρωμαίου πρώην αξιωματικού, δημοσιογράφου και πολιτικού στην εσωτερική πολιτική αρένα της Ιταλίας ήταν καθηγήτρια κλασσικών σπουδών και αυτός ο πολυμήχανος Ιταλός που γνωρίζει πολύ καλά την Οδύσσεια, δεν διστάζει να το αποδεικνύει στην πράξη.
Το 2013, ως Επίτροπος Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας στην δεύτερη Επιτροπή Μπαρόζο, ο κ. Ταγιάνι είχε βρεθεί στην Αθήνα. Μιλώντας, τότε, σε παραγωγικούς φορείς, είχε δηλώσει ότι αν δεν υπήρχε η Ελλάδα, θα «ήμασταν βάρβαροι ή ειδωλολάτρες», ενώ κλείνοντας την ομιλία του είχε αναφωνήσει «Ζήτω η Ελλάς» και επανέλαβε τρεις φορές τη φράση «είμαστε όλοι Έλληνες».
newmoney