Ο επικεφαλής της CIA εκείνη την εποχή, Χένρι Ρόουεν, είχε γράψει το σχέδιο για τα Νησιά Φόκλαντ, το οποίο περιλαμβάνεται σε ένα από τα 12 εκατομμύρια έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα αυτή την εβδομάδα
Αποκαλύφθηκε μυστικό σχέδιο της CIA σύμφωνα με το οποίο θα γινόταν μετεγκατάσταση των κατοίκων στην Νησιών Φόκλαντ στην Σκωτία. Οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να δώσουν τα Νησιά Φόκλαντ στην Αργεντινή το 1982, καθώς τότε, η CIA θεωρούσε πως η Μεγάλη Βρετανία είχε «υποτιμήσει» την Αργεντινή, στον πόλεμο που διεξαγόταν 8.000 μίλια μακριά από το Λονδίνο.
Η εναλλακτική αυτού του σχεδίου ήταν να προτείνουν στους κατοίκους των Φόκλαντ να εγκατασταθούν στη Σκωτία ή αλλιώς να παραμείνουν στον τόπο τους αλλά να γίνουν Αργεντίνοι πολίτες. Αλλά όπως και να είχε, για τη CIA, οι πιθανότητες να χάσουν οι Βρετανοί τον πόλεμο του 1982 ήταν μεγάλες.
Ο επικεφαλής της CIA εκείνη την εποχή, Χένρι Ρόουεν, είχε γράψει το σχέδιο για τα Νησιά Φόκλαντ, το οποίο περιλαμβάνεται σε ένα από τα 12 εκατομμύρια έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα αυτή την εβδομάδα.
«Για μια περίοδο τριών ετών, θα δοθεί η επιλογή στους κατοίκους των Νησιών Φόκλαντ ή να παραμείνουν ή αν επιθυμούν να μετεγκατασταθούν σε μια περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας ή σε μια βρετανική αποικία ενώ όποιος μετακομίζει θα παίρνει 100.000 ευρώ/άτομο», γράφει ο Ρόουεν και συμπληρώνει: «πολλοί δεν θα δεχτούν και ίσως η Σκωτία είναι μια καλή επιλογή αφού οι συνθήκες διαβίωσης είναι παρόμοιες με τα Νησιά Φόκλαντ».
«Όποιος πολίτης δεν επιθυμεί την μετεγκατάσταση και παραμείνει στα Νησιά θα γίνει Αργεντίνος πολίτης μετά το πέρας της προθεσμίας των τριών ετών. Το κόστος μετεγκατάστασης για τον κάθε πολίτη θα επιβαρύνει την Αργεντινή και την Μεγάλη Βρετανία κατά 50-50. Το κόστος μετεγκατάστασης δεν θα υπερβαίνει το ήμισυ του κόστους για την Μεγάλη Βρετανία σε σχέση με το πόσα ξοδεύει για τα στρατεύματα που έχει στην περιοχή».
Το έγγραφο της CIA με τίτλο «Λύση για την κρίση στα Νησιά Φόκλαντ» διευκρίνιζε επίσης ότι τόσο η Αργεντινή τόσο και η Μεγάλη Βρετανία θα έπρεπε να πληρώσουν κάποια χρήματα η μία στην άλλη για τις ζημιές που είχαν προκαλέσει.
Για την ιστορία, το συγκεκριμένο σχέδιο έμεινε μόνο στα χαρτιά και μόλις την περασμένη εβδομάδα, τον Ιανουάριο του 2017, η Αργεντινή και η Μεγάλη Βρετανία συμφώνησαν να διενεργηθούν εξετάσεις προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα πτώματα 123 Αργεντίνων στρατιωτών που είναι θαμμένοι στα Νησιά Φόκλαντ.
Οι δύο χώρες οδηγήθηκαν σε πόλεμο το 1982 και οι σχέσεις τους είναι τεταμένες για πολλές δεκαετίες. Πλέον, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης συμφώνησαν να αυξήσουν τον αριθμό των αεροπορικών πτήσεων που τις συνδέουν.