Την απόσβεση της ζημίας που υφίστανται, όχι μόνο από τις ρυθμίσεις και τις διαγραφές δανείων αλλά και τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων, ζητούν οι τράπεζες, προκειμένου οι απώλειες που θα εγγράψουν στα αποτελέσματά τους να μην επηρεάσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Η σχετική πρόταση συζητείται να περιληφθεί με ειδικό άρθρο στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, που βρίσκεται στο στάδιο της οριστικής επεξεργασίας μέσα από τη διαβούλευση και με τους θεσμούς. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, η απόσβεση θα είναι σταδιακή, δηλαδή ως έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα σε 20 χρόνια, αρχής γενομένης από τη χρήση στην οποία πραγματοποιήθηκε η διαγραφή. Σημειώνεται ότι οι διαγραφές δεν περιορίζονται σε αυτές που θα προέλθουν μέσα από τις ρυθμίσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της εξωδικαστικής διαδικασίας, αλλά αφορούν επίσης τόσο τον νόμο 3869, δηλαδή τον νόμο Κατσέλη, όσο και τον βασικό πτωχευτικό νόμο για τις επιχειρήσεις, που τροποποιήθηκε πρόσφατα.
Σημαντικές άλλωστε επιπτώσεις αναμένονται στα αποτελέσματα των τραπεζών από τις πωλήσεις δανείων. Αυτό, γιατί οι τιμές στις οποίες θα πωληθούν αυτά τα χαρτοφυλάκια ενδέχεται να είναι κατώτερες από αυτές βάσει των οποίων τα δάνεια αυτά έχουν αποτιμηθεί στους ισολογισμούς των τραπεζών. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει ο SSM, έως το 2019 δάνεια ύψους 7,4 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα πωληθούν έως τα τέλη του 2019, ενώ στα 13,9 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι διαγραφές δανείων. Με δεδομένο άλλωστε ότι δάνεια που έχουν οι επιχειρήσεις ή οι επαγγελματίες αναμένεται να δοθούν προς διαχείριση σε εταιρείες που θα αδειοδοτηθούν για αυτό το σκοπό, οι τράπεζες ζητούν στην εξωδικαστική διαδικασία να μπορούν να συμμετέχουν και αυτές.
Οι τράπεζες πάντως εμφανίζονται επιφυλακτικές σε μια σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου, που πιθανολογούν ότι θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στη διαχείριση αυτών των δανείων και ενδεχομένως θα οδηγήσουν και σε καταστρατήγηση του νόμου. Μεταξύ αυτών είναι το ύψος των οφειλών που πρέπει να έχει μια επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας για να ενταχθεί στον νόμο, αλλά και ο χρόνος που έχουν δημιουργηθεί τα χρέη. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου προβλέπει την ένταξη οφειλών άνω των 20.000 ευρώ, οι οποίες κατά την 31η Δεκεμβρίου ήταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημέρες ή οφειλή που είχε ρυθμιστεί μετά την 1η Ιουλίου 2016.
Οι τράπεζες συντάσσονται με την άποψη των θεσμών που προτείνουν να συμπεριληφθούν επιχειρήσεις με χρέη άνω των 50.000 ευρώ, προκειμένου να μη δημιουργηθεί συνωστισμός αιτήσεων αντίστοιχος με αυτόν που έχει υπάρξει στον νόμο Κατσέλη, ενώ αντί του Δεκεμβρίου, η ημερομηνία προτείνεται να είναι ο Οκτώβριος του 2016. Η ταχεία διεκπεραίωση άλλωστε των αιτήσεων και η αποφυγή συνωστισμού προϋποθέτουν να δημιουργηθεί έγκαιρα η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα γίνονται οι αιτήσεις, αλλά και η υποβολή στοιχείων από την πλευρά του οφειλέτη.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ