Τη μείωση του παραβόλου για την κατάθεση αντίρρησης για τους δασικούς χάρτες προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. Επίσης, δεν απέκλεισε την επιστροφή χρημάτων σε περιπτώσεις λαθών στους δασικούς χάρτες. Οι αναρτήσεις δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα συνεχίζονται, ενώ στην πρώτη ομάδα περιοχών (Μεσσηνία, Ηλεία, Πιερία, Καβάλα) ξεκίνησε και η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων.
Την προηγούμενη Παρασκευή αναρτήθηκε η τρίτη ομάδα δασικών χαρτών (Αθήνα, Αργολίδα, Αχαΐα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα, Ροδόπη και Φλώρινα). Την ίδια ημέρα, ο κ. Σταθάκης είχε στην Πάτρα σειρά συναντήσεων με υπηρεσιακούς παράγοντες που χειρίζονται την υπόθεση των δασικών χαρτών και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Οι δασικοί χάρτες δεν καθορίζουν ιδιοκτήτη, αλλά ποιες περιοχές είναι δάση. Είναι συνταγματικά δίκαιο να αποκαλυφθούν οι παράνομες εκχερσώσεις και να αποδοθεί στους πολίτες γη που είχε καταληφθεί χωρίς άδεια», είπε ο υπουργός καλώντας τους πολίτες να μην στέκονται με κριτική διάθεση απέναντι στο έργο.
Οσον αφορά στα τέλη αντιρρήσεων, ανέφερε ότι εξετάζεται η δημιουργία μιας επιπλέον κλίμακας μεταξύ των 135 – 140 ευρώ, προκειμένου να μειωθεί το κόστος αντίρρησης. Υπενθύμισε ότι δεν απαιτείται η πληρωμή τέλους σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις αντιρρήσεων (λ.χ. εποικισμοί που δεν εξαιρέθηκαν, περιοχές εντός ρυμοτομικών σχεδίων κ.λπ.). Απέκλεισε, τέλος, το ενδεχόμενο παράτασης των προθεσμιών υποβολής αντιρρήσεων (60 ημέρες για τους κατοίκους εσωτερικού, 80 για τους κατοίκους εξωτερικού).
Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι μεγάλη ομάδα βουλευτών έχει στραφεί με επερωτήσεις στη Βουλή κατά της συνέχισης του έργου. Επερώτηση 38 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας μιλά για προχειρότητα και έλλειψη σχεδιασμού στο στάδιο κατάρτισης των χαρτών, μιλά για «στρεβλώσεις από τη χρήση αεροφωτογραφιών του 1925 και 2008» (θέμα λυμένο εδώ και χρόνια από τη νομολογία του ΣτΕ), αλλά και «προσήλωση σε φοροεισπρακτικές τακτικές τύπου “παράβολο”. «Είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες αγροτικής γης να βλέπουν τις περιουσίες τους μέσα σε μια νύχτα να χάνονται και να μην μπορούν να προσφύγουν σε δευτεροβάθμιο όργανο εξέτασης ενστάσεων για να βρουν το δίκιο τους», λέει η κοινή τοποθέτηση των βουλευτών. Οι οποίοι ζητούν την απόσυρση των αναρτημένων δασικών χαρτών, ώστε να διορθωθούν και να προηγηθεί «ικανοποιητικό διάστημα διαβούλευσης με τους πολίτες».
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οποίου «σε πάνω από 100.000 περιπτώσεις αγροτών σε όλη τη χώρα έχουν αναρτήσει δασικούς χάρτες ασύμβατους με τις καλλιέργειες και την πραγματικότητα».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ