Λευκωσία: Μετά από δεκαετή δικαστική διαμάχη, το δικαστήριο δικαίωσε 17χρονη πλέον και τους γονείς της, οι οποία μετά από πρωτοφανή ιατρική αμέλεια που επέδειξαν οι νοσηλευτικές υπηρεσίες του κράτους υπέστη ως νεογνό εγκεφαλική αιμορραγία και δεν μπορεί να ζήσει ποτέ μια φυσιολογική ζωή.
Ενδεικτικό του μεγέθους της αμέλειας των εμπλεκόμενων είναι το ύψος των αποζημιώσεων που επιδίκασε το δικαστήριο, οι οποίες μαζί με τους τόκους αγγίζουν τα €3 εκατομμύρια, και τα οποία καλείται να πληρώσει το κράτος αφού η αγωγή στεφόταν εναντίον της Δημοκρατίας. Είναι το μεγαλύτερο ποσό αποζημιώσεων που επιδικάστηκε ποτέ στην Κύπρο για ιατρική αμέλεια.
Η ενάγουσα γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση και δεν είναι σε θέση να δει, να περπατήσει, να μιλήσει και πάσχει από νοητική υστέρηση. Η τραγικότητα της υπόθεσης είναι ότι υπήρχε τρόπος να αποφευχθούν τα δυσάρεστα, σε περίπτωση που διενεργείτο καισαρική τομή έγκαιρα.
Η μητέρα της ανήλικης αντιμετώπισε πρόβλημα με την εγκυμοσύνη της τον Ιούλιο του 1999 και αρχικά εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Οι αρμόδιοι εκεί όχι μόνο παρέλειψαν να διαγνώσουν ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα (αποκόλληση πλακούντα) και να παράσχουν στη μητέρα την απαραίτητη νοσηλεία, αλλά ενώ γνώριζαν ότι σε περίπτωση πρόωρου τοκετού το νοσοκομείο δεν διέθετε κατάλληλη μονάδα για περίθαλψη του νεογνού, την κράτησαν εκεί. Αντί να μεταφερθεί έγκαιρα στο Μακάρειο, μεταφέρθηκε εκεί έξι περίπου μέρες μετά την εισαγωγή της.
Τα χειρότερα όμως έπονταν. Στο Μακάρειο Νοσοκομείο η αδιαφορία ήταν άνευ προηγουμένου. Παρά το ότι τότε ήταν το μοναδικό νοσοκομείο της χώρας που διέθετε Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Νεογνών κι εκεί παραπέμπονταν όλες οι περιπτώσεις προβληματικών τοκετών, οι γιατροί εργάζονταν ώρες Δημόσιας Υπηρεσίας (8:00 π.μ. μέχρι 3:00 μ.μ.) και οι υπόλοιπες ώρες καλύπτονταν από εφημευρεύοντες γιατρούς που βρίσκονταν τα σπίτια τους.
Η επίτοκος στη συγκεκριμένη περίπτωση αφέθη μόνη μέσα σε ένα δωμάτιο, χωρίς συνεχή παρακολούθηση, με αποτέλεσμα να γεννήσει μόνη της. Το νεογνό δεν υποβλήθηκε αμέσως στη διαδικασία της ανάνηψης και διασωλήνωσης και η παράλειψη αυτή επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την κατάστασή του και συνέβαλε στην εγκεφαλική παράλυσή του.
Φιλελεύθερο