Η μορφή που θα πάρει ο νόμος για την εξοδο από την Ε.Ε. θα ψηφιστεί την Τετάρτη
Δύσκολα ωστόσο, μπορεί να ανατραπεί η απόφαση εξόδου από την ΕΕ, καθώς οι Συντηρητικοί διατηρούν την απόλυτη πλειοψηφία του Σώματος.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο ενδέχεται να είναι η νέα ανταρσία κατά του Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών. Ήδη δύο σκιώδεις υπουργοί των Εργατικών παραιτήθηκαν, καθώς εξέφρασαν τη βούληση να ψηφίσουν κατά της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κόρμπιν αμφισβητείται με φόντο την έξοδο από την ΕΕ. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το περασμένο καλοκαίρι και η προφανέστατη αποτυχία των Εργατικών να πείσουν τους ψηφοφόρους (τουλάχιστον στα προπύργια του κόμματος) να ταχθούν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, έφερε μαζικές παραιτήσεις και τελικά την έξοδο του ίδιου του Κόρμπιν.
Επανήλθε, ωστόσο, και κέρδισε την εσωκομματική μάχη για την ηγεσία, χάρη στην βάση που τον στηρίζει με σθένος.
Κατά θα ψηφίσουν και οι βουλευτές των Φιλελεύθερων, όπως και του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP), το οποίο κυριαρχεί απόλυτα στη Σκωτία και τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ της παραμονής στην Ένωση.
Επί συνόλου 650 εδρών, οι Συντηρητικοί έχουν 329, οι Εργατικοί 231, το SNP 54 και οι Φιλελεύθεροι μόλις 9 έδρες.
Στη Βουλή των Λόρδων τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού εκεί υπάρχει αρκετή γκρίνια, δεύτερες σκέψεις και χαλαρή κομματική πειθαρχία.
Από τις 650 έδρες (που σε διευρυμένη μορφή φτάνουν τις 806 μαζί με τους επισκόπους και όσους αναμένεται να κληρονομήσουν έδρα), μόλις οι 253 τοποθετούνται ιδεολογικά στο Συντηρητικό Κόμμα, οι 204 στους Εργατικούς, 102 στους Φιλελεύθερους, ενώ υπάρχουν 207 ανένταχτοι ή κοντά σε κάποιο κόμμα ανάλογα την περίσταση.Όμως, ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών θα λειτουργήσει κατά πάσα πιθανότητα αποτρεπτικά. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν η Μέι χάσει την κοινοβουλευτική μάχη θα πάει σε πρόωρη κάλπη. Και εκεί μπορεί να τεθεί επί τάπητος το μέλλον των Λόρδων…
Εφόσον ψηφιστεί η πρόταση της κυβέρνησης, το σχετικό νομοσχέδιο θα μπει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Εκεί η Αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να παρουσιάσει σειρά τροπολογιών για την εφαρμογή του «διαζυγίου» από την ΕΕ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην καθυστερήσει το αρχικό σχέδιο για ενεργοποίηση του Άρθρου 50 στις 31 Μαρτίου, οπότε να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.
Απόστολος Ρουμπάνης