Η έρευνα έγινε σε δείγμα 323 επιχειρήσεων την περίοδο Μάρτιος – Αύγουστος 2016 και παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση στην ΤτΕ. Από τα στοιχεία της έρευνας, που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της EBRD, προκύπτει ότι το κυρίαρχο πρόβλημα στην οικονομία, με βάση τη στάση αυτών των επιχειρήσεων, είναι η απώλεια του συγκριτικού τους πλεονεκτήματος λόγω της δημιουργίας συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού από τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν. Αντίστοιχα, σημαντικό πρόβλημα είναι η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα που υπάρχει στη χώρα και δεν επιτρέπει την υγιή επιχειρηματική δράση. Στην τρίτη θέση των προβλημάτων οι επιχειρήσεις αυτές κατατάσσουν το υψηλό κόστος ενέργειας, ενώ υψηλά στη λίστα είναι και το αναποτελεσματικό κράτος που επηρεάζει αρνητικά κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις. Πέμπτο στην κατάταξη είναι το πρόβλημα της διαφθοράς, ενώ στη λίστα με τα εμπόδια ακολουθούν οι τηλεπικοινωνίες και το πρόβλημα της χρηματοδότησης, που κατατάσσεται έβδομο.
Ανάλογα συμπεράσματα για την Ελλάδα προκύπτουν από την έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton, που αναδεικνύει ως σημαντικότερο εμπόδιο (σε ποσοστό 84%) για την ανάκαμψη των ελληνικών επιχειρήσεων την οικονομική αβεβαιότητα (84%). Στην ανάλυση της Grant Thornton ακολουθούν η έλλειψη χρηματοδότησης (58%) και η γραφειοκρατία (46%). Παρ’ όλα αυτά, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναφέρουν ότι κατά τους επόμενους 12 μήνες θα λάβουν κάποιες πρωτοβουλίες ανάπτυξης, όπως είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πωλήσεων (58%), η επέκταση στο εξωτερικό (40%), η ανάπτυξη νέων προϊόντων/υπηρεσιών (36%) και η αύξηση των επενδύσεων στο marketing (30%).
Οι προσδοκίες για κερδοφορία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με μόλις το 24% των επιχειρηματιών να αναμένει κέρδη για το 2017. Μικρές αυξήσεις παρατηρούνται στα ποσοστά των προσδοκιών για αύξηση τιμών (-2% από -22% το προηγούμενο 3μηνο), εξαγωγές (26% από 22%) και επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και μηχανήματα (46% από 40%). Με αφορμή την έρευνα ο κ. Βασίλης Καζάς, από την πλευρά της Grant Thornton, σχολιάζει ότι «το 2017 θα είναι η χρονιά των προκλήσεων, αλλά αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες πρέπει να εγκαταλείψουν τα προγράμματα επενδύσεων και ανάπτυξης. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι η επένδυση για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, η πρόσληψη νέων εξειδικευμένων εργαζομένων, ή η έρευνα για νέες αγορές ή υπηρεσίες. Οι μεγάλοι νικητές θα είναι οι δυναμικές επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες που έχουν την ικανότητα να σκέφτονται μακροπρόθεσμα και να επικεντρώνονται στις λειτουργίες της επιχείρησής τους», καταλήγει.