Μια προσπάθεια να αναιρέσει τους ισχυρισμούς πως το φοινικέλαιο που χρησιμοποιείται στην διάσημη Nutella, θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο, κάνει η δημιουργός της, η εταιρεία Ferrero.
Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Υγειονομική Υπηρεσία Τροφίμων, είχε προειδοποιήσει πως μια ουσία που βρίσκεται στη βρώσιμη μορφή του φοινικέλαιου, είναι καρκινογόνος. Προειδοποίησε πως ακόμη και η μέτρια κατανάλωση της ουσίας αυτής εγκυμονεί κινδύνους για τα παιδιά και πως, λόγω έλλειψης στοιχείων, κανένα επίπεδο αυτών των ουσιών δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές.
Το φοινικέλαιο βρίσκεται σε εκατοντάδες μάρκες σοκολάτας και τροφίμων, όπως η Cadbury και τα Ben & Jerry, αλλά η Nutella έχει μέχρι στιγμής βρεθεί στο στόχαστρο των καταναλωτών.
Αρκετοί έμποροι λιανικής πώλησης στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της χώρας, την Coop, έχουν μποϊκοτάρει το προϊόν για προληπτικούς λόγους.
Σε απάντηση, η Ferrero ξεκίνησε μια διαφημιστική εκστρατεία σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους πελάτες πως τα προϊόντα της είναι ασφαλή.
Η Ferrero επιμένει πως η απόφασή της να κρατήσει το φοινικέλαιο στην Nutella, παρά τους φόβους ασφαλείας, είναι για την ποιότητα και όχι για το κόστος. Η ουσία χρησιμοποιείται για να δώσει στην nutella την λεία υφή που έχει, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση άλλων ελαίων. «Η παρασκευή nutella χωρίς φοινικέλαιο θα σήμαινε ένα κατώτερο υποκατάστατο του προϊόντος κι αυτό θα ήταν ένα βήμα προς τα πίσω» δήλωσε ο διευθυντής προμηθειών της Ferrero, Βιντσέντζο Ταπέλα στο Reuters.
Τα υποκατάστατα έλαιο, που προέρχονται για παράδειγμα από τον ηλίανθο ή την ελαιοκράμβη, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, αλλά το κόστος παρασκευής της θα ανέβαινε κατά περίπου 22 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters. Η Ferrero δεν έχει επιβεβαιώσει τα στοιχεία.
Οι ουσίες αυτές μπορεί να βρεθούν και σε κάποια άλλα φυτικά έλαιο, όπως οι μαργαρίνες και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά η Ευρωπαϊκή Υγειονομική Υπηρεσία Τροφίμων διαπίστωσε πως παράγονται σε υψηλότερα ενδεχομένως επίπεδα στο φοινικέλαιο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Οργανισμός Τροφίμων και Υγείας και Γεωργίας, έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ύποπτη αυτή ουσία και έχουν αν και έχουν σταματήσει να εκδίδουν προειδοποιήσεις σχετικά με την κατανάλωσή της.
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που το φοινικέλαιο έχει προκαλέσει διαμάχη. Τον Νοέμβριο η Διεθνής Αμνηστία, προκάλεσε ανησυχία όταν ανακοίνωσε πως οι παγκόσμιες επιχειρήσεις, όπως η Colgate-Palmolive, η Kellogg’s, η Nestlé, η Procter & Gamble, η Reckitt Benckiser και η Unilever χρησιμοποιούν φοινικέλαιο που παράγεται από παιδιά ηλικίας οκτώ περίπου ετών, που εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες σε φυτείες στην Ινδονησία.
ΕΘΝΟΣ