Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες των τραπεζών αναμένεται να συζητηθούν σήμερα στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων που συστήθηκε στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με αντικείμενο την επίλυση των κοινών μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών και τη μεγαλύτερη κινητοποίησή τους σε θεσμικά θέματα που άπτονται της διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων.
Οι τράπεζες αναμένουν εναγωνίως τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών, ώστε να μπορέσουν – με βασικό, βεβαίως, προαπαιτούμενο, την παροχή νομικής κάλυψης – να ξεμπλοκάρουν οι αναδιαρθρώσεις δανείων. Η αναμονή του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί ήδη από τον Δεκέμβριο, “εκτροχιάζει” τα πλάνα των τραπεζών αναφορικά με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, καθώς είχαν βασιστεί σε διαφορετικά χρονοδιαγράμματα που τώρα έχουν ξεπεραστεί.
Το πλέον επικίνδυνο δε, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, είναι οι αργοπορίες με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό να οδηγήσουν τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πρόκειται να υπαχθούν σε αυτόν, σε “στάση πληρωμών” έως ότου ψηφιστεί και “κυλήσει” η εφαρμογή του νόμου. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι βέβαιο ότι οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Οι τραπεζίτες τονίζουν ότι στον “αέρα” βρίσκεται και η ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι απαραίτητη για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η οποία θα χρειαστεί μήνες για να “τρέξει”, τη στιγμή που τα χρονικά περιθώρια για τις τράπεζες είναι ασφυκτικά.
Σημειώνεται ότι στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, δεν είναι σαφές ακόμη ποιες κατηγορίες οφειλών θα μπορούν να ενταχθούν, ποια χρέη προς το Δημόσιο θα μπορούν να κουρευτούν και βεβαίως, πώς θα διασφαλίζονται νομικά τα στελέχη τραπεζών και Δημοσίου που θα κληθούν να υπογράψουν τις αναδιαρθρώσεις ή να λάβουν τις αποφάσεις για πτωχεύσεις εταιριών.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η καθυστέρηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο στη μείωση των NPLs, αλλά και στην προσπάθεια αποκατάστασης κουλτούρας πληρωμών. Παράλληλα με το θέμα των πλειστηριασμών, για τις τράπεζες υπάρχει το θέμα με τη βάση δεδομένων του Τειρεσία, στην οποία απεικονίζεται το σύνολο του δανεισμού του κάθε οφειλέτη, καθώς επίσης και ο νόμος Κατσέλη, ο οποίος παρέχει ευρύ πεδίο καταχρηστικής προσφυγής.
Υπενθυμίζεται ότι πέραν της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων, στην οποία επικεφαλής ορίστηκε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης, στην ΕΕΤ συστάθηκε και Συντονιστική Επιτροπή των επικεφαλής Οικονομικής Διαχείρισης (Chief Financial Officers), στην οποία θα προεδρεύει ο Γενικός Διευθυντής και CFO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, καθώς και διατραπεζικό Forum Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων υπό την προεδρία του Ανώτερου Γενικού Διευθυντή της Τράπεζας Πειραιώς, Σπύρου Παπασπύρου.