Πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και παραπλάνησης των καταναλωτών εφαρμόζουν ορισμένοι μεσίτες για να προσελκύσουν πελάτες. Εικονικές αγγελίες που λειτουργούν ως «δόλωμα» είναι ένα από τα τεχνάσματα που καταγγέλλονται στις αρμόδιες μεσιτικές ενώσεις. Ωστόσο ο έλεγχος τέτοιων περιστατικών γίνεται πλημμελώς, καθώς απαιτείται η υποβολή έγγραφης καταγγελίας από τον καταναλωτή ή από άλλους μεσίτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το φαινόμενο των εικονικών αγγελιών για ακίνητα που είτε δεν υφίστανται είτε δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα χαρακτηριστικά που διαφημίζονται, εμφανίζεται κυρίως στις ενοικιάσεις κατοικιών.
Ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, δηλώνει ότι τέτοια φαινόμενα ανέκαθεν υπήρχαν στην αγορά, ωστόσο σήμερα τέτοιες πρακτικές έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο, δεδομένου ότι η «πίτα» της αγοράς είναι πολύ μικρότερη, με αποτέλεσμα οι απώλειες για τους υπόλοιπους, νόμιμα λειτουργούντες μεσίτες, να είναι πιο αντιληπτές. «Η χρήση τέτοιων αγγελιών αντιβαίνει στον κώδικα δεοντολογίας των μεσιτών. Ηδη διερευνάμε σχετικές καταγγελίες και, εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις, προβλέπονται κυρώσεις από το πειθαρχικό συμβούλιο», λέει ο κ. Ποταμιάνος.
Πέραν των εικονικών αγγελιών, συχνό είναι και το φαινόμενο των πολλαπλών καταχωρίσεων της ίδιας αγγελίας για ακίνητο που δεν υφίσταται, πρακτική που δεν διστάζουν να υιοθετήσουν ακόμα και επώνυμες αλυσίδες μεσιτικών γραφείων για να προσελκύσουν πελατεία. Οταν ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής επικοινωνήσει για την εν λόγω αγγελία, η συνηθέστερη απάντηση είναι ότι το ακίνητο είτε αποσύρθηκε από την αγορά είτε μισθώθηκε και εν συνεχεία ακολουθούν οι εναλλακτικές προτάσεις ενοικιαζόμενων ακινήτων.
Η κατάσταση περιπλέκεται αν αυτός που έχει τοποθετήσει την αγγελία δεν είναι νόμιμος μεσίτης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), οι παράτυποι μεσίτες είναι σήμερα περισσότεροι από τους νόμιμους.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ